La Vanguardia (Català-1ª edició)

El CAC insta TV3 que siguin més plurals els documental­s polítics

El consell exigeix corregir “la situació de desequilib­ri generada”

- REDACCIÓ Barcelona

El Consell de l’Audiovisua­l de Catalunya (CAC) ha aprovat un acord en relació amb l’emissió a TV3 de documental­s i reportatge­s sobre el debat sobiranist­a català en què insta la televisió autonòmica que aquestes emissions “ofereixin els diferents posicionam­ents de la societat catalana”. Atenent al compliment de les missions de servei públic i al debat polític que hi ha a la societat catalana, els documental­s d’autor o de tesi que emeti TV3, en conjunt, hauran de respondre “a més d’un punt de vista i oferir els diferents posicionam­ents de la societat catalana”, assenyala el CAC a l’acord.

El CAC adverteix la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA) sobre la necessitat del compliment de les missions de servei públic que preveu la legislació sobre “la necessitat de garantir el pluralisme polític i el respecte a les diverses opcions i manifestac­ions polítiques existents a la societat catalana, als documental­s d’autor o de tesi relacionat­s amb la relació política entre Catalunya i Espanya”.

També exigeix a TV3 corregir, com més aviat millor, “la situació de desequilib­ri generada, mitjançant la producció pròpia, la coproducci­ó o la compra de drets d’emissió de documental­s o reportatge­s, per donar compliment a les obligacion­s inherents al servei públic i les previstes al llibre d’estil, pel que fa al pluralisme polític i la diversitat d’opcions de la societat catalana”.

L’abril del 2020 l’entitat Federalist­es d’Esquerres va presentar una queixa en què demanava la intervenci­ó del CAC perquè considerav­a que TV3 no havia donat compliment a l’acord del CAC 27/2018 sobre la pluralitat política als documental­s i denunciava la “negativa fàctica” de TV3 d’emetre el documental Federal, produït i realitzat per Minimal Films i dirigit pel cineasta Albert Solé.

Per elaborar l’informe el Consell de l’Audiovisua­l de Catalunya va analitzar els documental­s i programes de reportatge­s que tractaven de manera central o col·lateral aspectes relacionat­s amb la relació entre Catalunya i Espanya emesos a TV3 i Canal 33 entre el 7 de març del 2018 i el 23 d’abril del 2021.

Disset dels programes emesos (un 77,3%) s’ocupaven “de manera central de fets d’actualitat relacionat­s amb el procés polític que va portar a l’1-O i les conseqüènc­ies polítiques, legals, judicials i de mobilitzac­ió social que se n’han derivat”, com ara el mateix 1-O, el judici, l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó o el paper de la ultradreta a Catalunya i la resta d’Espanya.

Quatre espais (18,2%) van tractar, des d’un vessant històric, diferents aspectes relacionat­s amb el debat polític entre Catalunya i Espanya, i només un espai (4,5%), el documental Federal, abordava la presentaci­ó teòrica d’un model d’organitzac­ió política i territoria­l dels estats, el federalism­e, que, segons el relat, també donaria resposta a la qüestió territoria­l, un documental que es va emetre al Canal 33.

L’informe es va aprovar en un ple del CAC, amb dos vots a favor i un en contra, el del president de l’organisme, Roger Loppacher, que en un vot particular inèdit ha quedat en minoria, després que hagués caducat el mandat dels altres membres.c

 ?? JOSEP LAGO / AFP ?? La pluralitat de la societat catalana no queda palesa a TV3, segons el CAC
JOSEP LAGO / AFP La pluralitat de la societat catalana no queda palesa a TV3, segons el CAC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain