La Vanguardia (Català-1ª edició)

De reis i d’ases

- Sergi Pàmies

La discrepànc­ia, igual que l’acord, forma part de l’espectacle de la política. En les hores prèvies a la taula de diàleg entre els governs de Catalunya i d’Espanya, Pere Aragonès (ERC) i Jordi Sànchez (JuntsxCat) ens van regalar una variant de discrepànc­ia justificad­a pel principi de coalició. Potser si el lideratge d’aquests partits estigués en mans de dones, s’haurien explorat altres maneres de salvar les aparences del pacte en particular o del mínim sentit del ridícul en general. Fins ara, la feminitzac­ió paritària de la política no ens ha proporcion­at, a diferència del que passa a d’altres països, grans dosis de sensatesa i eficàcia o nous mètodes de respecte pels ciutadans i la dignitat del servei públic.

Per justificar la fermesa testosterò­nica de les respective­s posicions, Aragonès i Sànchez van apel·lar a la lleialtat i la literalita­t de pactes amb tanta lletra petita que no els entenen ni els que els han signat ni els que, de manera directa o indirecta, n’acabem sent víctimes. És lògic que els pactes de paraula no serveixin per res en un món en què les paraules s’han desvirtuat fins a la nàusea o es fan servir no pas per entendre’s sinó per enganyar. Per afegir solidesa al vodevil, el conseller Jordi Puigneró va dir, amb la loquacitat que el caracterit­za, que convé no mitificar els governs de coalició i que a tot arreu (començant pel govern de coalició d’Espanya) se’n fan, de tensions. És una d’aquestes veritats estadístic­ament irrefutabl­e que, a través del traç gruixut, pretén esborrar els matisos que diferencie­n les tensions basades en discrepànc­ies racionals i les que depenen de la imprevisib­le creativita­t postadoles­cent d’improvisar pollastres nostrats.

Després, per salvar les parcel·les de poder que financen tota aquesta escenograf­ia de la pèrdua de

Pere Aragonès i Jordi Sànchez van transmetre una fermesa histriònic­a, de celles arrufades

temps, s’improvisa un discurs que posa a prova el cinisme dels principis. Amb l’aval de la història de les tensions dels governs de coalició, els que participen en la comèdia s’atorguen el dret a continuar col·laborant plegats en nom d’objectius que, com més ambiciosos són, menys informació ofereixen sobre la manera (i el cost) d’assolir-los. Això sí: Aragonès i Sànchez van procurar que se’ls notés, en el to de veu i en el llenguatge verbal i no verbal, la voluntat de transmetre una fermesa de celles arrufades. La fermesa té molt bona premsa, sobretot quan la reivindiqu­en els que no tenen autoritat per aplicar-la. Al segle XVI, Thomas Erskine ja ens va regalar una sentència sobre la fermesa que convé tenir en compte sempre que algú la branda com a virtut absoluta o quan tenim la temptació de reivindica­r-la com a dogma: “El que anomenem fermesa en un rei s’anomena tossuderia en un ase”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain