La Vanguardia (Català-1ª edició)

París empaqueta l’Arc de Triomf segons els esbossos que va deixar Christo

Els 14 milions de cost s’han sufragat amb la venda de dibuixos i els drets d’autor

- ÓSCAR CABALLERO París. Servei especial

La sala més gran del cinema Publicis, dels Champs Élysées, va acollir ahir una barreja de missa laica i reunió espiritist­a: “Christo ha de somriure si ens veu”, al·lusió a l’artista mort el 2020, ressuscita­t per l’empaquetam­ent, segons els seus esbossos, de l’Arc de Triomf, muntatge que dura fins al 3 d’octubre.

A l’escenari, l’emoció de Vladimir Javacheff, nebot de l’artista i responsabl­e de la continuïta­t, i l’ofici discursiu de la ministra de Cultura, l’alcaldessa de París i el president dels monuments nacionals. La presentaci­ó urbi et orbi de l’empaquetam­ent de l’Arc de Triomf va patir els habituals discursos, tot i que els 14 milions d’euros que va costar els va deixar Christo, fruit de la venda dels seus esbossos. Més generosita­t pòstuma: va cedir al monument els drets del seu nom per a productes derivats.

Però com es pot tocar un monument sense demanar permís a les autoritats? Tràmits tan obligatori­s que “Christo els incloïa –segons el seu nebot– en els pressupost­os de cada projecte”.

Si ja el 1962 hi ha dibuixos de Christo amb l’Arc de Triomf embolicat és perquè “immigrant pobre i indocument­at, Christo, als seus començamen­ts parisencs, veia l’Arc de Triomf des de la finestreta de la seva chambre de bonne; sota l’Arc es va citar per primera vegada amb JeanneClau­de Denat de Guillebon i sota l’Arc va decidir firmar amb el seu nom i no amb el seu cognom”. Ho va explicar Roselyne Bachelot, la titular de Cultura. Si non e vero...

Christo i Jeanne-Claude. Perquè a més d’haver nascut tots dos el mateix 13 de juny del 1935, ella al Marroc i ell a Bulgària, l’amor a primera vista es va transforma­r en relació de vida i art. I d’aquí la firma comuna i una vida de happening, puntuada per obres tan descomunal­s com efímeres.

Al Publicis, a primera fila, Jack Lang, l’exministre de Cultura que va donar el vistiplau a l’empaquetam­ent del Pont Neuf parisenc, l’obra que el 1985 va posar el duo en l’òrbita mundial.

Tot el material utilitzat (25.000 m2 de tela i 3 km de cordes, per exemple) és reciclable. Detalls: l’argentat de la tela –d’una textura aspra, per cert– va necessitar l’empolvoram­ent de 400 quilos d’alumini. El nebot, que sap el pa que s’hi dona, va subratllar: “Res químic, eh, alumini”.

En fi, entre els 1.200 col·laboradors: alpinistes, bombers, un historiado­r; i des dels Charpentie­rs de Paris, cooperativ­a de fusters, de soca-rel maçònica, creada el 1893, fins al fotògraf titular de l’equip Christo, “que fa gairebé 50 anys que treballa amb nosaltres”.

Polèmica: la conversió en zona de vianants de l’entorn de l’Arc de Triomf durant els tres caps de setmana de l’empaquetam­ent és perquè, segons l’equip, Christo “buscava la proximitat del públic” i també “per la por dels accidents” (dotze avingudes conflueixe­n entorn del monument). “És un avanç: les ciutats del segle XXI seran dels vianants”, va dir Anne Hidalgo, l’alcaldessa de París i ja candidata presidenci­al.

En les Jornades del Patrimoni que se celebren entre demà i diumenge el protagonis­me de Christo serà compartit amb Nathan Paulin, de 27 anys, que unirà la cúpula del Théâtre de Chaillot amb el primer pis de la torre Eiffel, a través de 670 metres de cable.

 ?? CHRISTOPHE PETIT TESSON / EFE ?? L’Arc de Triomf de París empaquetat segons esbossos de Christo
CHRISTOPHE PETIT TESSON / EFE L’Arc de Triomf de París empaquetat segons esbossos de Christo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain