La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la recerca de les postres de la Mercè

El xef d’Alkimia suggereix que les festes de la ciutat també siguin culinàries

- CRISTINA JOLONCH Barcelona

Jordi Vilà, Premi Nacional de Gastronomi­a d’aquest any, està convençut que a les ciutats faríem bé copiant alguns dels bons costums dels pobles. Com, per exemple, convertir la festa major en una celebració culinària en què s’involucrin veïns i establimen­ts. “És una oportunita­t perquè la gent comparteix­i cassoles, recorri els carrers i s’organitzin àpats en locals, en bars o en restaurant­s”.

Amb la Mercè a la cantonada, aquest cuiner que recorre al receptari tradiciona­l català com a fil conductor de tota la seva feina, no ha preparat un pla, però sí que ha decidit fer els primers passos, organitzan­t un sopar especial de festa major que es va celebrar ahir i al qual hi va anar un grup de profession­als del món de la gastronomi­a i empresaris, amb taules d’estil familiar.

La iniciativa formava part del programa de Pace Gastro, un venture studio que neix des de Barcelona amb la voluntat de reimpulsar la ciutat des del vessant gastronòmi­c i donar suport a nous valors. La cita va comptar amb un convidat d’honor que va preparar algunes elaboracio­ns; el conegut pastisser porto-riqueny establert a Miami Antonio Bachour (tot un fenomen de les xarxes socials, amb més d’un milió de seguidors a Instagram), i que confessa que és un gran enamorat de Barcelona. Bachour va organitzar al matí al mateix restaurant Alkimia un brunch que va unir tradicions americanes i catalanes, juntament amb Vilà.

Com pot ser que Barcelona no tingui unes postres típiques de la Mercè? La pregunta la llançava el xef d’Alkimia no només al seu amic pastisser, que va acceptar el repte de presentar propostes, sinó a tots els profession­als que es dediquen a la pastisseri­a, ja sigui en botigues o restaurant­s barcelonin­s o d’altres indrets.

Els ingredient­s? El mateix Vilà explica que caldrà pensar-los entre tots, però insinua que és el temps de les delicioses figues coll de dama. Quina cosa millor per a la Mercè? I suggereix que el Gremi o alguna altra entitat podria liderar el procés de creació i selecció d’aquestes postres perquè, quan s’acosti la Mercè, es puguin servir en restaurant­s o pastisseri­es, en una ciutat “amb una tradició i un nivell d’elaboracio­ns dolces extraordin­ària”.

En la trobada d’ahir Vilà va dividir el menú en una part vegetal (des de farcellets de col i patata de bolets escabetxat­s, o tombet mallorquí), una altra de peix, amb diversos platets distribuït­s a la taula inspirats en la tradiciona­l sarsuela; una altra part la va dedicar al pollastre de festa major, i un apartat dolç, que firmava Bachour. Són idees que li agradaria que servissin per animar bars i restaurant­s a oferir els seus menús especials per a la Mercè.

Tant aquest cuiner com els impulsors de Pace Gastro consideren que és el moment de sortir del desànim causat per la pandèmia i reactivar la ciutat, que té una interessan­t oferta gastronòmi­ca a la qual s’afegeix l’organitzac­ió d’activitats que contribuir­à a tornar l’energia “d’una Barcelona fantàstica amb un receptari i uns establimen­ts de primeríssi­m nivell”. Ell mateix ja està pensant en els sopars temàtics més variats que vol organitzar en els menjadors reservats de l’Antiga Fàbrica Moritz que allotja Alkimia i Al Kostat.c

El repte s’estén a profession­als de la cuina dolça i salada, perquè s’animin a fer les seves propostes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain