La Vanguardia (Català-1ª edició)

El llegat d’Angela Merkel

La cancellera ha pilotat crisis gairebé 16 anys amb un estil assossegat i pragmàtic

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

L’era Merkel s’encamina al seu final. Alemanya celebra diumenge vinent unes eleccions generals amb aroma de crepuscle d’una època. Després de gairebé 16 anys en el poder, la cancellera democristi­ana Angela Merkel, la líder europea més rellevant a Europa i al món del segle XXI, no es presenta als comicis per una decisió pròpia que va prendre el 2018.

Especialis­ta a afrontar diverses crisis de gran envergadur­a i a reforçar-s’hi, forjadora d’un estil de lideratge assossegat i pragmàtic, Merkel deixa al seu successor o successora a la cancelleri­a un llegat amb moltes llums i també algunes ombres. Els sondejos electorals auguren llargues negociacio­ns per a la formació del futur govern, de manera que tot indica que Angela Merkel continuarà algunes setmanes, fins i tot mesos, exercint com a cancellera en funcions.

El balanç d’aquests gairebé 16 anys de merkelat (seran 16 si continua en el càrrec fins al 22 de novembre, aniversari de la seva primera elecció com a cancellera) dibuixen una estadista sòbria, analítica –és física i doctora en química quàntica–, i propensa a pensar molt abans de pronunciar­se. El gest que fa ajuntant les mans –conegut com a Merkel-Raute ,el rombe o diamant de Merkel– és ja una metàfora de la seva manera de fer política. Però se l’acusa d’imprecisió deliberada.

Va imposar l’austeritat en la crisi de l’euro, va obrir fronteres als refugiats i va impulsar la ciència en la pandèmia

“El pragmatism­e i la recerca de consens són valors per a Angela Merkel per se; una vegada va citar la famosa frase del canceller socialdemò­crata Helmut Schmidt ‘qui té visions hauria d’anar al metge’, lcosa que diu molt de la seva opinió sobre les grans estratègie­s”, diu l’historiado­r Ralph Bollmann, autor de la biografia Angela

Merkel. Die Kanzlerin und ihre Zeit (Angela Merkel. La cancellera i el seu temps). Bollmann està d’acord amb la idea general que “la senyora Merkel ha aconseguit transmetre als alemanys la sensació de normalitat, seguretat i estabilita­t que la majoria vol”.

Al capdavant de l’habitual aliança conservado­ra entre el seu partit, la democristi­ana CDU, i la socialcris­tiana CSU bavaresa, Merkel va derrotar a les urnes del 2005 per només un punt al llavors canceller socialdemò­crata, Gerhard Schröder, i va aconseguir pactar amb l’SPD un govern de gran coalició.

Hi ha consens entre els analistes que Merkel va obtenir el benefici polític de les reformes del mercat de treball i de l’Estat del benestar que Schröder i els seus socis ecologiste­s van aplicar per fomentar el creixement econòmic i reduir l’atur. Aquestes reformes, un paquet de mesures batejat com a Agenda 2010, han perjudicat la població més modesta i vulnerable –es van crear els coneguts minijobs, llocs de treball amb sou inferior a 450 euros al mes sense gairebé cotització– i expliquen en bona mesura el miracle econòmic alemany.

I expliquen també en part la permanènci­a de Merkel, que va capitalitz­ar la difícil decisió del seu predecesso­r. A principis de la dècada del 2000, la taxa d’atur superava el 10% i el dèficit ultrapassa­va el límit del 3,3%. Ara, tot i que la pandèmia del coronaviru­s ha impactat en l’economia en general, l’atur a Alemanya ronda el 6% i, també gràcies a la injecció d’ajuts antivirus a les empreses, el PIB torna a créixer. La primera economia d’Europa i quarta del món remunta.

El gran retret que es fa a Merkel és no haver fet reformes ni haver fomentat la despesa pública en inversions necessàrie­s. Alemanya és una nació exportador­a, amb una indústria potent que fabrica de tot, però hi ha moltes infraestru­ctures obsoletes. Les carències en digitalitz­ació –que van castigar les escoles durant el tancament per la covid– resulten xocants en un país ric com aquest. L’obsessió de Merkel i els seus ha estat sempre estalviar: el famós Schwarze Null (zero negre), és a dir, els pressupost­os equilibrat­s, un dogma que l’actual Executiu de conservado­rs i socialdemò­crates s’ha saltat només per l’emergència de la pandèmia.

“Certament ha estat greu la seva negativa a donar prioritat a la inversió pública; vaig presidir una comissió independen­t d’experts que assessorav­a el Govern, que no es va prendre mai aquesta qüestió seriosamen­t”, assenyala Marcel Fratzscher, president de l’Institut Alemany d’Investigac­ió Econòmica (DIW) de Berlín. Segons Fratzscher, l’Executiu de Merkel “no va treballar per alleujar el deute dels municipis, un 30% dels quals està endeutat; no va invertir en protecció del clima ni en infraestru­ctures”.

A Alemanya no hi va fer reformes ni va invertir en infraestru­ctures, i la digitalitz­ació és una assignatur­a pendent

 ?? STAFF / REUTERS ?? La cancellera alemanya fent el gest amb les mans batejat com a Merkel-Raute (el rombe de Merkel), en fotos fetes entre el 2004 i el 2021
STAFF / REUTERS La cancellera alemanya fent el gest amb les mans batejat com a Merkel-Raute (el rombe de Merkel), en fotos fetes entre el 2004 i el 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain