La Vanguardia (Català-1ª edició)

Merkel ha connectat durant anys amb el desig d’estabilita­t dels alemanys

-

En la seva obra de govern, Merkel ha practicat un pragmatism­e guiat més per la música del moment que per conviccion­s o programa. Hi ha qui ho considera oportunism­e i instint de supervivèn­cia política, i hi ha qui creu que això és escoltar el pressentim­ent de la societat. Així, quan el 2011 el desastre de Fukushima va horroritza­r l’opinió pública alemanya, la cancellera va donar un cop de volant i va decretar l’abandoname­nt gradual de l’energia nuclear. Només va acceptar introduir el salari mínim el 2014 per exigència dels seus socis socialdemò­crates. I, després d’haver-se oposat sempre al matrimoni homosexual, el juliol del 2017 va propiciar la seva equiparaci­ó legal en una votació al Bundestag perquè al setembre hi havia eleccions.

L’únic moment en què, segons tots els indicis, no va actuar segons aquest esquema calculador i va abandonar la seva llegendàri­a prudència va ser en la crisi dels refugiats del 2015. El 4 de setembre d’aquell any, Angela Merkel, adduint “motius humanitari­s”, va obrir fronteres a la multitud de persones que fugien de conflictes a Síria, l’Iraq i l’Afganistan. La seva controvert­ida aposta, que va suposar l’entrada al país de més d’un milió de sol·licitants d’asil, i la seva famosa frase Wir schaffen dones (traduïble per “podem ferho” o “podem aconseguir-ho”), estan destinades a destacar en el relat que del seu llegat faran els llibres d’història. En aquell moment, molts europeus van lloar la iniciativa –d’altres, no tant–, i la ultradreta alemanya va aprofitar per ancorar-hi la seva retòrica antiimmigr­ació de tons xenòfobs.

En aquella època es va esborrar com per art d’encantamen­t el mal record que d’Angela Merkel tenien els països del sud d’Europa per la política d’austeritat que va imposar a la UE els anys de la crisi financera a partir del 2008-2009 i la crisi del deute sobirà de Grècia. Ella i el seu llavors ministre de Finances,

l’inamovible Wolfgang Schäuble, van pilotar les negociacio­ns a Brussel·les que, malgrat els costos i exigències, van mantenir l’eurozona dempeus.

En una entrevista amb aquesta correspons­al el juny del 2020 al costat de periodiste­s del grup Europa, del qual La Vanguardia forma part, Merkel va dir que, tot i que en la crisi financera o la qüestió migratòria ja s’havia vist que “Europa encara no és troba prou preparada per suportar una crisi”, davant el desafiamen­t del coronaviru­s, “tots els Estats membres tenim un interès genuí a mantenir un mercat únic europeu fort i a presentar-nos al món com un bloc”. A Brussel·les s’estaven negociant els fons de recuperaci­ó –que finalment van tirar endavant–, i en aquesta cita a Berlín va quedar clar que Merkel convenceri­a els seus compatriot­es que l’ajuda financera de la UE als països del sud seria beneficios­a per a l’economia alemanya.

“Durant aquests anys, la cancellera Merkel ha simbolitza­t l’estabilita­t i el multilater­alisme per a molts països europeus i per a altres socis internacio­nals; però durant el seu mandat el món s’ha tornat menys predictibl­e, com vam veure amb Trump”, afirma la politòloga Cathryn Clüver Ashbrook, directora de la Societat Alemanya de Política Exterior. A parer seu, “Merkel ha intentat mantenir un equilibri entre els EUA i la Xina, però la seva política de ‘compromís’ amb la Xina evoluciona­rà cap a una línia més ferma per part del seu successor”. A l’època en què Donald Trump era president dels Estats Units, Angela Merkel va ser saludada com a nova líder de l’ordre liberal internacio­nal. Però ella, poc amiga d’abordar les crisis en termes existencia­ls, va replicar en públic que aquest no és el paper d’un canceller d’Alemanya.c

En la seva obra de govern s’ha guiat de vegades més per la música del moment que no pas per conviccion­s

 ?? SEAN GALLUP / GETTY ??
SEAN GALLUP / GETTY
 ?? LUDOVIC MARIN / AFP ?? Merkel saludant a la visita a París el 16 de setembre
LUDOVIC MARIN / AFP Merkel saludant a la visita a París el 16 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain