La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Canadà vota si reafirma el liberal Trudeau a les eleccions anticipade­s

El primer ministre va voler recuperar la majoria i ara s’arrisca a perdre el poder

- FERNANDO GARCÍA Washington, Correspons­al

El que el primer ministre Justin Trudeau va concebre com una audaç jugada política pot acabar sent un tret al peu. O una pèrdua de temps, diners i energies. El governant canadenc de centreesqu­erra va convocar el 15 d’agost les eleccions anticipade­s que avui celebren al país, amb la confiança de treure rèdit dels bons resultats de la seva política “de ciència” i rigor contra la pandèmia. La seva meta era recuperar la majoria parlamentà­ria que va perdre el 2019, quan va sortir reelegit però debilitat després dels seus primers quatre anys de mandat. Tot i això, la campanya electoral va permetre a l’oposició ressaltar tots els seus errors, recents o remots, i passar el missatge que l’únic que el premier buscava amb la convocatòr­ia era augmentar el poder, sense tenir en compte els interessos del país en plena crisi per la covid. Amb aquest contraatac i un notable gir al centre, el conservado­r però autoprocla­mat progressis­ta Erin O’Toole li trepitja els talons en les enquestes.

El virus i les estratègie­s per combatre’l han ocupat de principi a fi el centre de l’escenari electoral. L’últim dia de campanya, ahir diumenge, Trudeau va tornar a ficar el dit a l’ull a O’Toole quan li va recordar la seva negativa a revelar quants candidats del Partit Conservado­r s’han vacunat. I va dir: “No necessitem un govern conservado­r que no pugui exhibir el lideratge en vacunes i en ciència que ens cal per posar fi a aquesta pandèmia”.

Trudeau va gastar un dineral en ajuts a empreses i treballado­rs per pal·liar els efectes de la pandèmia. I avui el Canadà és un dels països del món amb taxes més altes de vacunació i el més ben situat en aquest rànquing dins del G-7. Gràcies a això, i malgrat la inquietud per l’expansió de la variant delta, el 7 de setembre el país va obrir les fronteres als visitants vacunats. El preu de l’esforç és haver passat de presumir d’uns comptes sanejats a suportar un dèficit de 800.000 milions d’euros: un 51,2% del PIB. Un dèficit que pot dificultar l’execució de les seves promeses i que pot ampliar així la llista d’incomplime­nts que els seus oponents no li paren de recordar.

Davant l’avenç en la lluita contra la pandèmia i èxits davant el seu electorat com la introducci­ó de l’impost del carboni, l’increment en la despesa per a temes indígenes, la legalitzac­ió de la marihuana o la prohibició de 1.500 models diferents de rifles, així com un pla per assegurar la guarderia per 6,7 euros diaris per nen, Trudeau ha fallat en els seus objectius

El partit de Trudeau avantatja per poc els conservado­rs a les enquestes, però és lluny de la majoria

de cobertura de medicament­s receptats, reforma electoral, combat de l’assetjamen­t sexual a l’exèrcit i reducció del deute.

El Partit Liberal avantatja lleugerame­nt el Conservado­r en els sondejos, però tots dos ratllen un 32% dels vots i són lluny del 38% que permet governar sense dependre de formacions com el Nou Partit Democràtic d’esquerres (20% en els sondejos), el Bloc Quebequès (6-7%) o l’ultra Partit Popular (5%- 9%).

Trudeau va anticipar en dos anys els comicis per governar més còmode. I ara resulta que es pot quedar més o menys com estava o fins i tot sortir pitjor del tràngol.c

 ?? CARLOS OSORIO / REUTERS ?? Trudeau parlant ahir amb la premsa entre míting i míting de l’últim dia de campanya a Mont-real
CARLOS OSORIO / REUTERS Trudeau parlant ahir amb la premsa entre míting i míting de l’últim dia de campanya a Mont-real

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain