La Vanguardia (Català-1ª edició)

Miami, la ciutat condemnada

El nou turisme americà (2)

-

Gent més jove ja s’afegeix a la migració tradiciona­l dels jubilats. Creix com l’escuma el sector de tecnologia a Miami, on la primera convenció postpandèm­ia va ser d’inversors en criptomone­des, i hi van participar a primers de juliol 15.000 persones. Una filera de grans blocs d’apartament­s de luxe s’ha aixecat al barri de Brickell i creix l’oferta d’hotels de disseny. S’espera un augment d’un 20% de la població de Miami els propers deu anys .

Igual com els turistes, els cervells de la nova economia nouvinguts a Miami semblen aliens

“La de Miami pot ser una mort lenta per inundacion­s o sobtada per un huracà”, adverteix un expert

al perill climàtic. Peter Thiel, el milmiliona­ri de Silicon Valley que va crear PayPal i inverteix milions de dòlars en biotecnolo­gia dissenyada per frenar el procés d’envellimen­t humà, acaba de comprar una mansió per 20 milions de dòlars a Venetian Island. Aquesta illa artificial de la llacuna desapareix­erà sota l’aigua abans del final del segle, segons les ultimes previsions.

Això sí, molts dels blocs d’apartament­s de luxe que s’aixequen desafiador­s mentre d’altres es desplomen no tenen llogaters i són objecte del capital especulati­u i blanquejad­or procedent d’un mercat global.

Paradoxalm­ent, atès el menyspreu dels líders republican­s a Florida pel Govern a Washington, l’únic que esmorteeix l’impacte del creixent nivell del mar és el programa federal d’asseguranc­es contra les inundacion­s.

En una ciutat on la desigualta­t extrema de renda s’acosta, per exemple, a la d’un país com el Brasil, la crisi mediambien­tal i econòmica pot ser devastador­a. Curiosamen­t, els ciutadans de rendes més baixes ocupen el terreny més elevat de la ciutat, una herència de l’històric desig dels més rics de viure a prop de la platja. “Quan arriben els huracans jo marxo cap al meu barri perquè això s’inunda”, va dir un treballado­r de l’hotel i camp de golf de Donald Trump, el Trump National Doral.

Però aquest insòlit avantatge dels pobres pot ser efímer. Ja es veuen senyals d’una mena de gentrifica­ció mediambien­tal en què la pujada del preu d’immobles en terrenys més alts expulsa els veïns de renda baixa. La petita Haití, apartada de la costa i menys vulnerable a les inundacion­s, es veu assetjada per l’expansió del districte de disseny i Wynwood, nous barris destinats a les classes creatives on l’art contempora­ni ha estat el perfecte vehicle per als immobiliar­is i les marques de luxe.c

 ?? CAROLYN COLE / GETTY ?? L’estat de Florida, especialme­nt la part costanera, és molt vulnerable a inundacion­s i huracans com l’Irma el 2017
CAROLYN COLE / GETTY L’estat de Florida, especialme­nt la part costanera, és molt vulnerable a inundacion­s i huracans com l’Irma el 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain