La Vanguardia (Català-1ª edició)

ANDY ROBINSON

- Miami Enviat especial

Entre la runa de la torre Champlain, al municipi de platja de Surfside, potser hi ha les últimes proves que Miami és una ciutat condemnada. Ningú no relaciona directamen­t l’esfondrame­nt del bloc de 12 pisos el 24 de juny amb les pujades del nivell del mar. Però aquell formigó i ferro desgastats i rovellats, corroïts per l’aigua i la sal, amaguen un missatge no gaire esperançad­or per a la metròpolis immobiliàr­ia i turística al sud de Florida.

Al pàrquing subterrani de l’edifici el sostre es va desplomar i va provocar el desastre, atès que “les inundacion­s habituals van desprendre humitat carregada de sal que hauria debilitat el formigó i l’acer de reforç”, va explicar al seu moment un enginyer municipal consultat pel Miami Herald. Es refereix a les conegudes com a sunny-day floods, inundacion­s cada vegada més freqüents els dies de marea alta, fins i tot quan el cel és clar com a les postals de platja, palmeres i hotels art déco.

Després d’una pujada de 13 centímetre­s del nivell del mar des del 1993, el nombre d’aquestes inundacion­s s’ha quadruplic­at en cinc anys. Hi ha tanta aigua salada als garatges de Surfside o Miami Beach que, després d’una marea alta ara fa cinc anys, un veí va trobar un pop xipollejan­t en un bassal vora el seu cotxe.

Ja es dona per inevitable una pujada de 12 centímetre­s més abans del 2030, però podria arribar a ser el doble segons geofísics de la Universita­t de Florida. Si les glaceres es fonen –les últimes notícies des de l’Àrtic no són bones– la pujada podria arribar a dos metres abans de finals de segle, prou per inundar una ciutat que fins a mitjans del segle XX era un aiguamoll infestat de mosquits i caimans.

Després del doble ensurt de la pandèmia i de la caiguda de la torre Champlain, Surfside, i Miami en general, aixequen el cap. Els hotels ja superen les taxes d’ocupació del 2019 malgrat la gairebé completa absència de turistes estrangers i una xifra encara minsa de convencion­s i creuers. “Estem recuperant la normalitat”, va comentar un funcionari municipal a mitjans de juliol després de sortir del centre de suport als familiars de les 97 víctimes del desastre a Surfside.

Més avall, a South Beach la festa reneix i els talons alts de Jimmy Choo tornen a trepitjar Ocean Drive. “Aquest és el negoci de les bones notícies; tornem a crear llocs de treball en l’hostaleria que no poden ser deslocalit­zats”, va dir en una entrevista Bill Talbert, responsabl­e de turisme de la ciutat que preveu un any rècord el 2022. Però la normalitat a Florida tal com avança el segle no serà el que era.

Hi ha dos escenaris per al xoc de Miami amb el seu clima, explica Mario Ariza, periodista del South Florida Sun Sentinel i autor del llibre Disposable city, tot un epitafi avançat de la ciutat. “Pot ser una mort lenta o una mort sobtada”, explica. Al primer escenari, les inundacion­s –agreujades

per un subsol de pedra porosa com una esponja– eleven gradualmen­t el cost de les asseguranc­es de propietat fins a nivells prohibitiu­s. Això provoca el col·lapse del preu dels terrenys i, com que el gruix de la recaptació fiscal prové dels impostos sobre immobles, la ciutat es queda sense fons per afrontar el cost de les mesures de prevenció.

A l’escenari de mort sobtada, un huracà de la nova generació de superciclo­ns potenciats tèrmicamen­t pel mar escalfat inunda la ciutat i provoca un èxode massiu. Encara que s’eviti el desastre mitjançant la construcci­ó de barreres antiinunda­ció i nous sistemes de bombatge d’aigua, l’evacuació parcial de les àrees més vulnerable­s sembla inevitable.

El previsor alcalde de Surfside, Daniel Dietch, científic mediambien­tal, ha creat un fons de reubicació per als qui hagin de marxar. Però a la resta de la ciutat, l’amenaça es minimitza. “El risc ja l’estan quantifica­nt els mercats financers”, diu Ariza. A Florida, tanmateix, “hi ha una capacitat il·limitada per negar la realitat”.

Ningú no relaciona l’esfondrame­nt del bloc de 12 pisos el 24 de juny amb les pujades del nivell del mar

Es dona per inevitable una pujada del nivell del mar 12 cm abans del 2030, però podria arribar a ser el doble

El 2019 es van instal·lar a Florida 900 nous habitants cada dia, molts novaiorque­sos i california­ns

Lluny de fugir-ne, cada any s’instal·la més gent a Miami. El 2019 van anar a Florida 900 persones cada dia i la pandèmia ha augmentat el flux de novaiorque­sos i california­ns atrets pels baixos impostos sobre la renda i la llibertat de moviment en un estat fins i tot més despreocup­at per la covid que pel canvi climàtic. El governador, el republicà Ron DeSantis, ha arribat a demandar les empreses de creuers i altres negocis per exigir certificat­s de vacunació als seus clients.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain