La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden demana de parlar amb Macron per calmar-lo per la crisi dels submarins

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat de parlar amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, per intentar reduir la tensió bilateral a la greu crisi oberta pel contracte amb Austràlia per a la venda de submarins i pel nou pacte defensiu a l’Índic i el Pacífic sense buscar la participac­ió de França.

Segons el portaveu del Govern francès, Gabriel Attal, la conversa telefònica entre els dos mandataris serà els pròxims dies. El nucli del diàleg ha de ser “estratègic” i no tant “comercial”. “Volem explicacio­ns”, va dir Attal al canal BFMTV. Macron exigirà a Biden “una clarificac­ió” sobre el que ha passat. Més enllà del perjudici econòmic al perdre el contracte dels submarins, París creu que hi ha hagut “una ruptura important de confiança” i cal “trobar un camí per avançar amb els socis”. El portaveu va fer servir paraules menys dures que el ministre d’Exteriors, Jean-Yves Drian, símptoma de la voluntat de reconduir la crisi, tot i que Attal va insistir que la notícia de dimecres va provocar “un moment de xoc, de còlera legítima”.

França negociarà amb Austràlia “compensaci­ons” per la marxa enrere en els seus compromiso­s, tal com estipulen els contractes. Amb tot, París vol vendre, davant la seva pròpia opinió pública, la idea que el trencament econòmic per al constructo­r dels submarins, la multinacio­nal Naval Group, serà limitat. Sempre segons el portaveu de l’Executiu, “la cartera de comandes és molt plena els pròxims anys”.

Malgrat l’intent de relativitz­ar el trauma sofert, la qüestió dels submarins i de la marginació de França de l’acord defensiu tindrà un impacte polític i psicològic a llarg termini. França s’ha sentit menystingu­da i humiliada. A més de l’actitud de Washington, Canberra i Londres, a París ha dolgut l’escassa solidarita­t dels seus aliats i socis europeus, en especial el silenci clamorós de Berlín.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain