La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Espanya buidada decideix anar unida a les eleccions del 2023

Les 70 organitzac­ions estudien quina modalitat d’eina electoral faran servir

- PEDRO VALLÍN Madrid

Que seria el següent pas lògic no va restar rellevànci­a a la decisió adoptada ahir per la III Assemblea de les plataforme­s de l’Espanya buidada: les organitzac­ions integrants buscaran una fórmula per presentars­e unides a les pròximes cites electorals, incloent-hi les eleccions generals, previstes per al 2023.

Les causes són sabudes: d’un banda, l’èxit de la iniciativa de Terol Existeix i l’eficàcia amb què està amortitzan­t el seu únic escó al Congrés dels Diputats, que ocupa Tomás Guitarte. De l’altra, la urgència d’actuar quan arribin els fons de recuperaci­ó es pot convertir en un factor de correcció de desequilib­ris, però també, com s’està veient amb el desplegame­nt dels parcs fotovoltai­cs i eòlics o amb les ampliacion­s previstes de grans infraestru­ctures com l’aeroport de Barajas, en un element d’acceleraci­ó del procés de fagocitaci­ó d’activitats dels grans conglomera­ts urbans en detriment de les capitals de l’Espanya interior.

Les plataforme­s encara no han decidit per quina fórmula electoral concreta optaran per presentar-se a les eleccions, però la intenció clara és poder consolidar-se com un grup parlamenta­ri propi al Congrés dels Diputats que defensi els interessos de l’Espanya interior, de les ciutats mitjanes i del medi rural.

I encara que no s’hagi optat per una fórmula específica, sí que s’ha decidit que les diferents organitzac­ions que formen la plataforma continuïn la seva activitat actual i conservin les seves pròpies estructure­s, és a dir, no està previst que es dilueixin en un partit polític.

El diputat Guitarte explicava ahir des de Priego (Conca), on se celebra aquesta III Assemblea, que, malgrat que els objectius de repte demogràfic i reequilibr­i territoria­l han entrat a l’agenda política i són assumits de manera teòrica pels grans partits, es mantenen unes inèrcies fortíssime­s en l’enfocament de les estratègie­s inversores, que en el fons allunya els objectius de correcció del model de desenvolup­ament espanyol.

El mateix coordinado­r de la plataforma, Antonio Sanz, explicava que la decisió més important d’aquesta assemblea és la creació “d’una eina que ens permeti participar en els pròxims processos electorals”, una decisió més rellevant tenint en compte que la plataforma la integren gairebé un centenar d’organitzac­ions, setanta de les quals han participat en aquesta III Assemblea celebrada a Priego.

Sanz insistia ahir que l’objectiu és evitar que la injecció dels fons europeus agreugi “la fractura” que hi ha entre els territoris i serveixi per reequilibr­ar el país, millorar la cohesió i lluitar contra el marcat procés de despoblaci­ó interior.

Aquestes organitzac­ions, la majoria de caràcter provincial, no només estan reclamant inversions per als seus territoris, sinó una estratègia que no els converteix­i en el pati del darrere dels grans conglomera­ts urbans, on s’instal·len les infraestru­ctures que els presten serveis. Això explica que divendres, com a pròleg de l’assemblea, Terol Existeix celebrés un acte per oposar-se a la proliferac­ió indiscrimi­nada de parcs eòlics prevista per a la província de Terol.

La participac­ió de l’Espanya buidada a les pròximes eleccions, singularme­nt les generals, pot crear un nou mapa electoral a l’Espanya interior, pel disseny de circumscri­pcions provincial­s que preveu la Constituci­ó i que va ser precisamen­t el que va permetre a Terol Existeix convertir-se en primera força a la seva província.

La decisió de l’organitzac­ió de Terol de presentar-se a les eleccions del novembre del 2019 va ser vista per altres organitzac­ions de la plataforma com precipitad­a –l’abril d’aquell any havien pactat donar una legislatur­a de marge als partits per atendre les seves reclamacio­ns, legislatur­a que Terol Existeix va considerar acabada quan no es va aconseguir formar govern aquell estiu–, però el paper del diputat Guitarte en els processos de negociació d’investidur­a i pressupost­os de seguida va animar altres organitzac­ions, com ara Sòria ja! o Jaén Mereix Més, a expressar fa mesos la seva intenció de fer el pas a l’acció política.c

Sòria ja! o Jaén Mereix Més ja havien expressat la intenció de presentar-s’hi arran de l’èxit de Terol Existeix

 ?? ESPAÑA VACIADA / EP ?? Participan­ts a la III Assemblea de l’Espanya buidada a Priego
ESPAÑA VACIADA / EP Participan­ts a la III Assemblea de l’Espanya buidada a Priego

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain