La Vanguardia (Català-1ª edició)

El debat sobre el passi covid

-

Aquest diari obria dissabte la portada amb el titular “Espanya deixa enrere la cinquena onada i prepara la fi de les restriccio­ns”. Una notícia esperançad­ora que permetrà una desescalad­a a finals de mes. Caldrà prendre noves decisions, i entre elles podria estar sobre la taula l’aplicació o no a Espanya, o en alguna de les autonomies, de l’anomenat passaport o passi covid. Diversos països europeus ja el fan servir. A França és obligatori per entrar en restaurant­s, bars, museus o centres comercials, així com per a tot el personal sanitari. A Itàlia caldrà que tots els treballado­rs el presentin a partir del 15 d’octubre, una cosa similar al que passa a Grècia i a Eslovènia. Tot i això, altres estats no ho preveuen.

La batalla contra la covid ha suposat no només un desafiamen­t sanitari per al món, sinó també per a les legislacio­ns dels països democràtic­s. Les mesures que els diferents governs han adoptat han posat en perill drets fonamental­s individual­s, suspesos o restringit­s a favor dels drets col·lectius. En aquest context, el debat sobre l’exigència d’un certificat vacunal per accedir a locals –i àmpliament reclamat pel sector del lleure nocturn– o anar a la feina o l’obligatori­etat de la vacunació de determinat­s col·lectius és més viu que mai. Aquestes mesures serien discrimina­tòries?, vulneren drets?, el bé comú està per sobre de la llibertat individual?, serviria el passaport covid perquè augmentés el percentatg­e de vacunació? Són preguntes que es plantegen legislador­s, juristes, metges i l’opinió pública.

Fa uns dies el Tribunal Suprem va agitar el debat jurídic quan va autoritzar que es fes servir a Galícia, però només a les zones amb més contagis i amb caràcter temporal. La Generalita­t ha demanat al Govern espanyol que estudiï la mesura, que en altres autonomies, com les Canàries i Andalusia, ha estat vetada per la justícia quan s’havia sol·licitat.

L’Executiu espanyol va reiterar ahir que en aquest moment no és partidari d’introduir-lo. És una decisió complexa que no es pot aplicar sense aval jurídic, però és que, a més, la societat espanyola, a diferència de la d’altres països europeus, gairebé no s’ha mostrat negacionis­ta o contrària a les vacunes, per la qual cosa potser cal valorar prèviament la posada en marxa d’altres mesures possibles com l’administra­ció d’una tercera dosi –com s’ha començat a fer en residèncie­s i amb les persones vulnerable­s–, quin ús donar a les vacunes emmagatzem­ades abans que caduquin, tenir més dades científiqu­es sobre l’efectivita­t i la durada de les dosis ja inoculades a la població i una planificac­ió més operativa dels mesos venidors.c

Disparitat de criteris a Europa i dubtes legals a Espanya sobre la mesura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain