La Vanguardia (Català-1ª edició)

La bruta veritat

- Núria Escur

Llegeixo amb estupor que el 36% dels britànics només es renten els llençols una vegada a l’any. No ho han llegit malament, no. Una vegada a l’any! L’estudi de l’empresa Hammonds Furniture, que recull usos i costums de 2.000 britànics i que han batejat amb molt bon encert “La bruta veritat, hàbits de neteja al Regne Unit”, aporta altres dades interessan­ts.

A saber. Que el 18% de la població britànica renta els texans també una vegada a l’any. I un altre tant per cent altíssim no renta mai bufandes ni guants d’hivern, senzillame­nt els fica al calaix i no els treu fins al Nadal següent. Als dels llençols els haurien d’enviar una còpia dedicada de l’estudi de la Universita­t de Kingston que va determinar que en un llit hi viuen al voltant d’1,5 milions d’àcars.

Una creia, en la seva fe en la humanitat, que els usos de netedat havien evoluciona­t amb el temps. A l’edat mitjana les famílies es ficaven al gibrell com una excepció astral, tota una cerimònia: primer el pare i, després, amb la mateixa aigua i per rigorós ordre cronològic, la resta.

Van arribar el rei Sol i Maria Antonieta i els mirinyacs, que devien ser la roomba de l’època. Les anècdotes reials donen per a molt. Quan el borbònic rei Lluís XVIII va entrar per primera vegada al palau de les Tulleries, el 1814, va detectar certa fetor de ranci. Una dama de la seva cort va exclamar amb joia que li recordava “le bon vieux temps!”.

Entenia per bons temps aquells en què les cortesanes anaven orinant amunt i avall, a peu dret, per passadisso­s i habitacion­s reials, damunt de la roba i molt lluny de qualsevol lavabo, si és que n’hi havia.

I després hi ha Napoleó. Napoleó és la traca de l’homenatge a l’erotisme brut amb el seu “arribo demà a París, no et rentis”, el famós inici de carta que li va dirigir a Josefina demostrant-li, així, la seva fam de sexe.

Però de tot el que desassosse­ga en aquest estudi dels britànics hi ha una dada destacable que hauria preferit no saber: el 25% d’homes i el 13% de dones britànique­s no renten la roba interior fins després de cinc usos. Si els hi preguntes, la culpa serà del Brexit, segur.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain