La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les vacunacion­s es disparen a Itàlia després de fer obligatori el passi covid per treballar

- ANNA BUJ Roma

L’obligatori­etat del passi covid per anar a treballar a Itàlia ja està tenint efectes en la campanya de vacunació. Arreu del país s’està notant un augment generalitz­at de reserves per injectar-se la primeres dosi. Les sol·licituds per vacunar-se s’han disparat entre un 20% i un 40% respecte a la setmana anterior. Divendres, el dia després que el Govern beneís la nova norma, ja es va registrar un increment d’un 35% de les peticions de cita per vaccinar-se, si la xifra es compara amb les dades de l’últim dissabte.

Itàlia s’ha convertit aquesta setmana en el primer gran país europeu a aprovar el passi covid obligatori per accedir al lloc de treball, una mesura que val tant per al sector públic com per al privat. A partir del 15 d’octubre tots els treballado­rs hauran de presentar aquest salconduit, ara ja imprescind­ible per a qualsevol mena d’activitat de lleure, també per anar a la feina. És a dir, se’ls exigirà el codi QR que certifica la vacunació de l’interessat. Altrament, només podran entrar a les seves oficines els que ja han passat la malaltia o els treballado­rs que exhibeixin un test negatiu practicat en les últimes 72 hores.

Aquestes dades sobre l’increment de reserves per vaccinarse –facilitade­s pel general Francesco Paolo Figliuolo, comissari extraordin­ari encarregat de la campanya de vacunació a Itàlia– indiquen que molts ciutadans d’aquest país ara s’estimen més que els posin la injecció, atès el canvi en les regles del joc, que no pagar cada tres dies els 15 euros que costa una prova d’antígens. Una despesa de 200 euros mensuals. El Govern italià ja ha anunciat que entre els seus plans no entra la gratuïtat de les proves, perquè considera que això desincenti­varia la vacunació.

No presentar el Green Pass– així es diu a Itàlia a aquest certificat– pot comportar la suspensió del sou. Els treballado­rs no podran, tanmateix, ser acomiadats, però sí multats amb fins a 1.500 euros si es presenten a la feina sense aquest passi covid ara obligatori.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain