La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Permeten que els clans s’apropiïn de la Mina”

Alcaldessa de Sant Adrià de Besòs

- ENTREVISTA FEDE CEDÓ Sant Adrià de Besòs

Filo Cañete (Barcelona, 1970) és la primera alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, des que el 9 d’abril va substituir el també socialista, Joan Callau. Formada com a psicòloga, fixa les seves prioritats en el benestar, la lluita contra la depressió econòmica i la qualitat de vida. Una de les seves fixacions és la dignificac­ió del barri de la Mina i, amb els seus homòlegs de Badalona i Santa Coloma de Gramenet, fa front comú per generar dinàmiques d’atracció de riquesa cap al Barcelonès Nord, la clau de les quals és el desenvolup­ament de les Tres Xemeneies.

Cinc mesos d’alcaldessa. Quina prioritat s’ha marcat?

Que els veïns recuperin el sentiment de pertinença a la ciutat, que s’ha perdut. Es va aconseguir amb la transforma­ció que va donar llum a la ciutat fa 20 anys amb el riu, la platja o el Fòrum. Però la crisi i la pandèmia ens han fet mal. A Sant Adrià li falta més llum.

El Barcelonès Nord resulta que és la gran oblidada de l’Àrea

Metropolit­ana?

És bàsic l’impuls de les Tres Xemeneies. És una oportunita­t per al territori que hem d’activar. Intento que Barcelona s’hi afegeixi, és un projecte de dinamitzac­ió territoria­l. Cal deixar d’entrar en competicio­ns entre ciutats, som una conurbació.

Ha canviat gens el moviment crític de les tres ciutats del Besòs envers Barcelona?

No he notat res, però ens mantenim en el nostre posicionam­ent crític. El territori del Barcelonès Nord és el més feble de l’AMB i té unes necessitat­s que s’han agreujat amb la desaparici­ó del Consell Comarcal. És un greuge que s’ha de solucionar des del Consorci del Besòs, que va néixer per equilibrar els recursos del territori, però que Barcelona ha paralitzat.

El medi ambient és un altre dels temes delicats .

És veritat. Són temes als quals no shi havia dedicat prou atenció fins ara, tot i que hi ha una concentrac­ió d’indústria potencialm­ent contaminan­t. Fa 20 anys no podíem anar a la platja, ara l’espai s’ha recuperat, però també hi ha un gran nivell de sensibilit­at ambiental.

I el Port Fòrum?

No ha tingut èxit. Tot i que es gestiona des de Barcelona, hem proposat una reflexió per revertir la situació. Hem de reactivar l’activitat econòmica, però no permetrem una rèplica de lleure del Port Olímpic.

Què suposa que la UPC s’hagi instal·lat a Sant Adrià?

És una joia. És una peça de gran potencial que suposa un enorme valor per al desenvolup­ament de la ciutat i la seva dinamitzac­ió.

És un hàndicap que sigui al costat del barri de la Mina?

Sí, però la universita­t també és una gran oportunita­t per a la transforma­ció del barri. La UPC es va construir mirant cap a la Mina, no girant-li l’esquena.

És bàsic fer caure el bloc Venus?

No passa tot per fer enderrocar uns pisos, cal complement­ar-ho amb una bona gestió. Em refereixo a les famílies que van ocupar els pisos que estaven destinats a reallotjar els residents del Venus. que estigmatit­zin el barri.

A banda d’això, hi ha el problema de seguretat ...

Sí, és fàcil demanar més dotació policial i la demanaré, però el gran problema és l’ordre públic i la seguretat, i la competènci­a és dels Mossos. Qualsevol actuació de la policia contra l’incivisme, automàtica­ment genera un conflicte d’ordre públic perquè apareixen 50 persones més. Ens preocupa que el conflicte a la Mina s’estengui a altres barris, ja tenim conats al barri de Sant Joan.

Per què diu que a molta g ent li va bé que la Mina estigui en aquesta situació?

Que es permeti que uns clans i famílies concentrin el gran mercat de la droga a la Mina, des d’un punt de vista metropolit­à ja va bé. Si la problemàti­ca es diluís no tindria la mateixa afectació. Podria pensar que hi ha una estratègia en aquest sentit, que tants anys darrere els clans de la droga no donin resultat.

Hi ha impunitat per als delinqüent­s a la Mina?

Sí. Estic indignada i em sento impotent. Que no em diguin que no saben qui domina el tràfic de drogues de la Mina. Les actuacions contundent­s han de tenir continuïta­t, no perquè ara hi hagi hagut un tiroteig. És inconcebib­le que els veïns del barri i de la ciutat estiguin atemorits i no s’atreveixin ni a acostar-se a les finestres. Això és molt greu. Hi ha qui ha envellit en aquest context de delinqüènc­ia i ningú no ha fet res per evitar-ho.c

Delinqüènc­ia “Ja detectem conats de conflictes derivats de la Mina en altres barris de la ciutat”

 ?? MONTSE GIRALT / SHOOTING ?? Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, a la terrassa de l’Ajuntament amb les Tres Xemeneies de fons
MONTSE GIRALT / SHOOTING Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, a la terrassa de l’Ajuntament amb les Tres Xemeneies de fons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain