La Vanguardia (Català-1ª edició)

El misteri continua envoltant Felip

El seu testament serà secret durant noranta anys “per protegir la reina”

- RAFAEL RAMOS Londres

Una aurèola de misteri va envoltar Felip d’Edimburg durant els gairebé cent anys de vida, i el continua envoltant com un sudari després de mort. Hi ha moltes coses que no se saben dels seus amors, la relació amb la reina i amb els seus quatre fills, què pensava de Diana, la frustració de no haver pogut exercir la carrera com a marí, el paper de comparsa... I tampoc no és del domini públic on anirà la seva fortuna.

El Tribunal Suprem anglès ha dictaminat que, seguint la tradició, el contingut del testament del duc no podrà ser divulgat fins a dins d’almenys noranta anys –quan es revisarà la decisió– per “protegir la reina al seu paper constituci­onal”. El document que el conté ha estat segellat i ficat en una caixa de seguretat que conté les últimes voluntats d’una trentena d’integrants de la família reial que ja han passat a millor vida. Els britànics financen amb els seus impostos la monarquia, però no tenen dret a saber la destinació dels diners, béns i propietats que pasten els seus integrants.

En el cas de Felip, el primer misteri és quants diners seus (i no conjunts d’ell i Elisabet) va acumular gràcies al salari que percebia dels contribuen­ts, aproximada­ment uns 400.000 euros anuals incloent-hi les despeses. El príncep va cessar en les seves funcions oficials el 2017, però es desconeix si fins a la seva mort va continuar percebent els emoluments. El que sí que se sap és que tenia una fabulosa col·lecció de tretze mil llibres, molts eren primeres edicions, que han estat traslladat­s al Palau de Buckingham abans del repartimen­t.

La fortuna que ha deixat Felip oscil·la, segons les especulaci­ons, entre deu i trenta milions d’euros. Si l’hereva és Elisabet, com a vídua seva no hauria de pagar ni un cèntim en impostos. Però si els beneficiar­is són d’altres canvia completame­nt el panorama i fonts de Palau, per secret que hagi estat declarat el testament, diuen que ha deixat 34 milions d’euros als tres ajudants de cambra que el van assistir en els seus últims

anys, el seu secretari privat, el seu patge i el seu majordom.

Es creu que els cavalls i el carruatge verd que adorava seran heretats per la seva neta Luisa, filla del príncep Eduard i Sophie Wessex, que compartia amb ell la passió per l’esport i l’equitació, i que també li va dir que es quedés amb tots els llibres que volgués. Però en canvi no hi ha pistes sobre la destinació de la fabulosa col·lecció de pintures i art aborigen que tenia Felip, i dels nombrosos i valuosos regals que va rebre al llarg del temps.

I hi ha alguna cosa en l’herència per a Penny Knatchbull, comtessa de Mountbatte­n, amb qui el duc va tenir una relació durant dècades, amiga i confident, considerad­a “la segona dona més important de la seva vida”? (el personatge s’incorporar­à a la sèrie The crown en la cinquena temporada, representa­t per Natascha McElhone). És potser aquest un dels secrets del testament que no es divulguen per “protegir la dignitat de la reina”? Entre les últimes voluntats que estan sota porta a la caixa forta hi ha la del príncep Francis de Teck, germà de la reina Maria, que es diu que va deixar joies a una amant amb qui va tenir un fill il·legítim.

Una altra qüestió delicada és la de qui heretarà el seu títol de duc d’Edimburg. D’entrada ha passat automàtica­ment a Carles com el seu primogènit, però quan aquest ascendeixi al tron (si és que ho fa) serà absorbit per la Corona com a institució, i el rei de torn decidirà si desapareix o és restaurat en una altra persona. Fa dues dècades, just abans de l’arribada del mil·lenni, el Palau va anunciar que el pla, per desig exprés de Felip, era que eventualme­nt el tingués Eduard, el seu fill petit. Però des d’aleshores ha plogut molt i l’hereu podria tenir altres intencions. Un tema més de conflicte a la Casa dels Windsor. Al costat del setge legal cada cop més estret sobre Andreu per les acusacions d’agressió sexual derivades de quan formava part de la cort de l’home de negocis nord-americà Jeffrey Epstein, i la turbulenta relació entre Guillem i Enric, que no acaben de fer les paus.

Hi ha secrets que un s’emporta a la tomba, i Felip se n’ha endut, pel que es veu, uns quants.c

La major part de la seva fortuna, d’entre deu i trenta milions d’euros, passarà a la reina i no cotitzarà impostos

 ?? JONATHAN BRADY - PA IMAGES / GETTY ?? A dalt, la reina i el príncep Felip en una de les últimes compareixe­nces públiques junts; a l’esquerra,
JONATHAN BRADY - PA IMAGES / GETTY A dalt, la reina i el príncep Felip en una de les últimes compareixe­nces públiques junts; a l’esquerra,
 ?? POOL/MAX MUMBY / GETTY ??
POOL/MAX MUMBY / GETTY
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain