La Vanguardia (Català-1ª edició)

De l’Espanyol i del Barça

- XAVIER G. LUQUE

Joan Martínez Vilaseca, mort ahir als 78 anys, va ser un brillant i abnegat jugador de l’Espanyol, equip que va defensar nou temporades, i després un destacat descobrido­r i formador de jugadors en el futbol base del Barcelona. No és fàcil combinar dues biografies tan estimades i tan eficaces als dos grans clubs catalans, però la personalit­at amable, humil i treballado­ra de Martínez Vilaseca ho va aconseguir amb escreix.

Nascut a Manresa el 1943, Martínez Vilaseca es va formar en les categories inferiors del principal club de la capital del Bages i va arribar a Primera Divisió amb l’Espanyol, la temporada 1963-1964. Va debutar el 8 de desembre del 1963, al terreny murcià de La Condomina, i es va estabilitz­ar com a titular fix amb l’arribada de l’històric Perico Solé a la banqueta blanc-i-blava. No eren èpoques fàcils per a l’Espanyol, que venia de patir el seu primer descens de categoria. Martínez, la seva apel·lació habitual com a futbolista, va haver d’adaptar-se a totes les posicions que els seus successius entrenador­s li van exigir. Ja en aquella primera temporada va tenir una intervenci­ó decisiva: l’última jornada, davant el Sevilla

(1-0), va marcar el gol que va servir per eludir un altre descens directe de categoria. Jugava llavors com a extrem esquerre i va tenir una actuació notable: una rematada al pal i el gol del triomf, en una jugada que va iniciar Kubala i va resoldre ell d’un duríssim tret que va ser elogiat en totes les cròniques.

Martínez era un futbolista ràpid, versàtil, de presència física discreta però enorme eficàcia per a tots els seus entrenador­s. El 1969 va viure el tràgic descens a Segona i l’any següent va ser un puntal de la tornada a Primera, amb els dos entrenador­s d’aquell Espanyol, primer el xilè Fernando Riera i després l’històric blanc-i-vermell Rafa Iriondo, fins al punt que Martínez va disputar els 38 partits complets, un insubstitu­ïble de rendiment assegurat. Llavors ja jugava com a lateral esquerre.

Després de nou anys a l’Espanyol, el 1972 va passar al Llevant, sempre a Primera, i va penjar les botes. Poc després va començar una segona vida esportiva, ara amb els colors blaugrana, ara ja citat habitualme­nt com Martínez Vilaseca. Va entrar al futbol base del Barça el 1979, del qual es va responsabi­litzar el 1995 i tres anys més tard, amb Louis van Gaal a la banqueta, es va convertir en director de fitxatges, amb col·laboradors directes com Bojan Krkic sènior i Lluís Lainz. També va ser supervisor dels observador­s internacio­nals del club.

En aquests anys van passar per les seves mans els millors jugadors del fructífer planter barcelonis­ta que tants èxits aconseguir­ien anys després i en tots va deixar empremta i un emotiu record que ahir es manifestav­a a les xarxes socials, en què Andrés Iniesta recordava “una excel·lent persona que sempre va ser-hi ajudant-nos quan sent nens arribàvem a La Masia”. Carles Puyol assenyalav­a que “quan molt pocs apostaven per mi, ell hi va apostar cegament. Eternament agraït”.

I Bojan Krkic es va declarar “molt trist per haver d’acomiadar una gran persona que ha donat tant al futbol a escala profession­al i humana”.

Martínez Vilaseca, home de l’Espanyol i del Barça en la seva doble faceta esportiva, deixa fonamental­ment la imatge d’una persona humil, sempre disposada a col·laborar on fos requerit i amb aquell tracte normal que tantes vegades es troba a faltar a l’ensuperbit món del futbol.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain