La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acidiquè?

El Hay Festival de Segòvia tanca l’edició 2021 alertant sobre les urgències mediambien­tals: l’acidesa del mar matarà els mol·luscos

- IGNACIO OROVIO Segòvia

El 1935, la paraula holocaust significav­a ben poca cosa. Només deu anys més tard, la humanitat sencera sabia què era un holocaust. Massa. Pot ser que estigui passant el mateix amb el terme acidificac­ió. Que avui ens digui ben poca cosa i en poc temps sigui l’explicació de la fi dels mars; si més no, tal com avui els coneixem. Perquè l’acidificac­ió és un procés d’alteració del pH de l’aigua marina. Només unes dècimes, però que poden ser devastador­es per a la vida marina. Aquest canvi pot destruir la closca de milers d’espècies de mol·luscos i, en conseqüènc­ia, generar una alteració fatal del medi marí. És un dels exemples que va posar ahir l’escriptor i activista mediambien­tal islandès Andri Snaer Magnason durant la seva intervenci­ó al Hay Festival de Segòvia, que va tancar ahir a la nit la seva 16a edició.

Magnason presentava a Espanya Sobre el tiempo y el agua ,que acaba de publicar Salamandra, en què armat de dades, poesia, història i ciència alerta sobre la imminència de la turbulènci­a mediambien­tal. Va ser presentat per la periodista Irene Hernández Velasco.

Amb una primera alerta sobre el llenguatge mateix. No tenim les eines adequades per exposar el problema en la seva mesura exacta. “El 2010 –va exposar– va entrar en erupció un volcà a Islàndia [l’Eyjafjalla­jökull] que va paralitzar l’aviació aèria mundial i hi va haver una alarma mediambien­tal per les emissions que va llançar a l’atmosfera. Doncs bé: cada any emetem 6,6 vegades les d’aquell volcà. Cada any”.

Magnason considera que “totes les empreses de combustibl­es fòssils han de tancar, la qüestió és a quina velocitat; això és imminent, tot i que encara no ho entenguem”, augura el narrador, que el 2016 va ser candidat a la presidènci­a del seu país. “És una batalla que o guanyem tots o que perdem tots, i això és inaudit per a la humanitat”.

Aquesta contramarx­a verda haurà de ser començada “pels països que vam iniciar la cursa petrolífer­a, per responsabi­litat i perquè tenim la capacitat financera”, va reflexiona­r. Negar el canvi climàtic, va afegir, pot ser que acabi

“Totes les empreses de combustibl­es fòssils hauran de tancar, la qüestió és a quina velocitat”

sent “un dels principals delictes contra la humanitat”.

La crisi climàtica ha estat un dels eixos del Hay Festival 2021, amb ponències d’àmbits diversos –arquitectu­ra, urbanisme, economia– esquitxade­s de verd. A Magnason el va precedir la dissenyado­ra holandesa Babette Porcelijn, que en conversa amb la periodista i escriptora Begoña Quesada va presentar el seu llibre Hidden impact, en què analitza els efectes del disseny en l’àmbit mediambien­tal. “Per fabricar un cotxe es necessita l’energia correspone­nt a cinc anys del seu funcioname­nt”, va exposar, “i les etiquetes de sostenibil­itat dels productes es refereixen només a la fase d’ús, però no a la de producció, que és la més costosa”. És el que Porcelijn anomena “impacte ocult”. Generalmen­t es dona a milers de quilòmetre­s de distància. Va assegurar que les bosses de paper tenen cinc vegades més impacte mediambien­tal que les de plàstic, pel procés de producció i perquè són principalm­ent d’un únic ús.

La neerlandes­a va exposar el seu manual per ser un ciutadà (ecològicam­ent) responsabl­e, amb mesures més o menys conegudes: allargar la vida de la nostra tecnologia (produir-la és el que més contamina), abandonar el vehicle (de motor) privat, reduir el consum de carn, i optar per habitatges petits i ben aïllats, entre d’altres.

Ella, per exemple, va viatjar d’Holanda a Segòvia en tren, en un trajecte de dos dies. Les seves vacances, va explicar, les fa habitualme­nt a la muntanya i s’hi desplaça en tren, encara que una vegada va anar a Roma. En bici.c

tura als EUA després de Trump? No ho sé, he passat la pandèmia a Europa. Però tot Occident és ara en un moment en què ha d’escollir com torna de la pandèmia. I això es pot donar en moltes direccions. Jo sé el que m’agradaria que passés, però no depèn només de mi. En tot cas, ha de passar un temps per tenir perspectiv­a. Caldrà veure com afectarà tot això als nens, que només coneixen una realitat: distància i mascareta. Jo sí que sé com surto jo: em sento diferent, com si les coses haguessin canviat. Sempre he cregut a deixar que la vida s’expressi i et porti coses per aprendre i créixer. La societat no ho sé. La gent acostuma a pensar que la clau per a l’autopreser­vació és dividir i separar, però jo no ho veig així.

Viu a Europa. Què és el que li agrada tant de Catalunya? M’agrada perquè és on soc ara mateix. I l’abraço amb tot el meu cor. No és que ho hagi decidit, sinó que és on soc i en gaudeixo: gaudeixo del clima, del menjar, d’aprendre una cultura nova...

Fa un temps que no escriu el seu blog Yankeediva...

Sempre he utilitzat les xarxes socials per poder parlar de coses que volia comentar i compartir en aquell moment. Durant un període vaig tenir molt a donar i molt a contribuir amb els joves cantants, però va arribar un punt en què vaig sentir que em repetia.

Projectes en perspectiv­a? Sortir de la pandèmia. I ara serà fantàstic tornar a la Royal Opera House, on canto la primera Theodora [oratori de Händel]. I al març llanço un projecte gegantí, Eden, amb un element educatiu, perquè els dies en què pares i avis portaven els nens al teatre s’acaben.

Alguna cosa en perspectiv­a per cantar al Liceu?

En parlem sovint però sempre hi ha un problema d’agenda.

 ?? LISBETH SALAS / HAY FESTIVAL ?? Andri Snaer Magnason ahir a Segòvia
LISBETH SALAS / HAY FESTIVAL Andri Snaer Magnason ahir a Segòvia
 ?? SIMON POULY ?? La nova diva del Palau de la Música ofereix avui un concert barroc
SIMON POULY La nova diva del Palau de la Música ofereix avui un concert barroc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain