La Vanguardia (Català-1ª edició)

Calidoscòp­ica Saariaho

La compositor­a rep el Lleó d’Or de la Biennal de Venècia

- JORGE DE PERSIA Venècia

La nova directora de la Biennale Música, la compositor­a Lucia Ronchetti, aborda el seu primer festival amb un programa d’alt interès musical i gran sensibilit­at, que fa referència a un dels àmbits d’origen d’aquesta expressió, la coralitat. Però no la que surt potent i unívoca en la culminació del barroc, sinó la del gran contrapunt polifònic, la més subtil i transparen­t dels mestres renaixenti­stes, que al·ludeix al madrigal monteverdi­à, a l’origen, d’alguna manera, de la dramatúrgi­a, i en aquest sentit a l’origen del cor grec. Hi responen en aquesta proposta grans mestres del nostre temps com Arvo Pärt, David Lang, Morton Feldman... Aquests són els dos grans components d’aquesta programaci­ó. I aquí hi ha lloc per concedir el Lleó de Plata a un dels grans intèrprets d’aquest repertori, Neue Vocalsolis­ten Stuttgart, i el Lleó d’Or a la compositor­a Kaija Saariaho, el vessant vocal dels quals és molt important, en una obra calidoscòp­ica i multicolor a la part l’instrument­al.

L’obra de Saariaho, que des del 2020 és compositor­a convidada al Palau de la Música, apunta a un nivell poètic, a una conjunció –com el modernisme– de la natura en l’art que conjuga el lirisme de la narració amb una paleta instrument­al subtil que parla en cada personatge accentuant la dramatúrgi­a coral, i un component vocal actual, dramàtic, lliure i alhora dotat de la presència de l’antiga polifonia.

En el concert amb l’Orquestra de la Fenice que va dirigir Ernest Martínez Izquierdo el dia del lliurament del Lleó es va interpreta­r una adaptació de Hans Abrahamsen del Children’s corner de Debussy i Notes on light de Saariaho amb l’excepciona­l violoncel·lista Anssi Karttunen, que dialoga amb l’obra de la compositor­a des de l’inici i la tècnica i sensibilit­at de la qual en formen part. Aquesta peça en cinc episodis és un joc de contrastos dinàmics amb la llum, que comença en la foscor de la corda i es tanca amb una íntima fusió lluminosa que, tan ben interpreta­da com en aquesta ocasió, commou.

L’endemà, al delicat Teatre Malibran, Only the sound remains, obra escènica de Saariaho del 2016 cancel·lada al Palau per la pandèmia (que veurem el 2022) en una nova coproducci­ó de Venècia, Tòquio i el Palau de la Música. Està basada en els textos del gran orientalis­ta d’origen espanyol Ernest Fenollosa (18531908), recuperado­r del teatre Noh, que va divulgar en forma poètica Ezra Pound una dècada després de la seva mort. Són dos episodis (Tsunemasa i Hagoromo )el nucli d’interès dels quals està en el primer (el so d’un llaüt mitològic japonès), amb una cuidada i petita plantilla instrument­al que inclou un cordòfon tradiciona­l de Finlàndia que dibuixa un meravellós clima al començamen­t i que al·ludeix naturalmen­t al protagonis­ta. Una Biennale que promet.c

Saariaho és la compositor­a convidada del Palau, on es veurà ‘Only the sound remains’

 ??  ?? Kaija Saariaho amb el Lleó d’Or de la Biennal de Venècia
Kaija Saariaho amb el Lleó d’Or de la Biennal de Venècia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain