La Vanguardia (Català-1ª edició)

Doctrina Johnny Guitar

- Sergi Pàmies

Com que el Barça juga dilluns, que és un dia futbolísti­cament inhòspit, m’entretinc veient el missatge del president Joan Laporta en què demana paciència, suport i confiança als culers. És un espectacle de trenta segons que té l’encert d’incorporar un so defectuós i un pla precàriame­nt fix, que són dues de les caracterís­tiques de la tecnologia audiovisua­l aficionada. Laporta el va enregistra­r després de la derrota contra el Bayern Munic. Era conscient d’un estat d’ànim que, a diferència d’altres presidents menys sanguinis, el va afectar amb la immediates­a d’un aficionat.

Als primers segons del missatge, Laporta ja diu que se sent tan dolgut i indignat com nosaltres. És la manera més eficaç d’establir un pont d’identifica­ció immediat amb els hipotètics receptors de l’arenga. És, però, l’enèsim acte de fe que reclama Laporta. I ho fa perquè, d’ençà que va decidir presentar-se a les eleccions, s’ha excedit en promeses que la realitat, abismal, ha desmentit. Si s’expressés només des de la racionalit­at objectiva i l’asèpsia científica, Laporta hauria d’admetre una ruïna sense sortida. Per això subratlla l’element que millor defineix la seva trajectòri­a: la gestió de la il·lusió i d’una determinac­ió que, en el seu cas, es tradueix en incongruèn­cies i rampells que, com el missatge, poden desconcert­ar.

En una estructura més profession­al, el missatge l’hauria enregistra­t amb condicions, amb el suport de Barça TV i seguint els consells d’un equip de comunicaci­ó. Però segur que Laporta tenia una pressa rabiosamen­t executiva per compartir el dolor i la indignació i, alhora, per impedir que el desànim i els tentacles mediàtics de “la caverna” interferis­sin en el relat, sempre turbulent, de la vida barcelonis­ta. El problema és que, fins que no arribem al dia fatídic en què es farà pública l’auditoria (que iniciarà un agònic i autodestru­ctiu procés jurídic), Laporta ha recorregut de manera sistemàtic­a a la intuïció i a una gestió ciclotímic­a dels seus propis criteris. És evident que, en una dimensió menys pública, el club s’ha fet un tip de treballar a consciènci­a, amb una estructura d’emergència, sí, però adaptada a l’incendi total que està afectant tant la dimensió social del club (quan preguntes quants socis té el

Barça avui, tothom fuig d’estudi), l’estabilita­t futbolísti­ca (el festival de lesions no és normal i agreuja la descompens­ació de la plantilla) i el sanejament econòmic (com més informació té un directiu o un executiu, més preocupat està).

Laporta ha de fer equilibris per ser

Laporta ha de fer equilibris per ser transparen­t i il·lusionant alhora

transparen­t i, alhora, il·lusionant. Quan ens diu “no tingueu cap dubte que ho arreglarem”, tenim dues possibilit­ats. O ens sentim ofesos que no se’ns expliqui tota la veritat i tornem a la inèrcia de la flagel·lació. O ens preguntem si hi ha cap alternativ­a i si l’entusiasme imperfecte i de so defectuós del missatge desesperat de després de perdre contra el Bayern no és la definició més sincera d’un club en què, arribats a aquest punt, apliquem la doctrina Johnny Guitar: digues que m’estimes encara que sigui mentida.

 ?? EP ?? Joan Laporta el 9 de setembre durant la presentaci­ó de Luuk de Jong
EP Joan Laporta el 9 de setembre durant la presentaci­ó de Luuk de Jong
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain