La Vanguardia (Català-1ª edició)

El somni americà, a Osona

Els americans Brad i Teresa Call inverteixe­n més de 15 milions en el projecte vitiviníco­la de Mas Clarella

- RAMON FRANCÀS Santa Maria de Besora

Brad i Teresa Call, una parella nord-americana que es va enamorar de la comarca d’Osona, ha impulsat el projecte vitiviníco­la de Mas Clarella. Aquests inversors van decidir apostar per crear el seu projecte personal i la seva residència a Santa Maria de Besora. Després d’una gran inversió, que ha superat els 15 milions d’euros, han posat en marxa un celler amb jardins de vinyes pròpies de muntanya sota la direcció tècnica de Gregorio Gordaliza. Tot un somni fet realitat. El celler porta el nom d’una masia del segle XIII de la carretera de Vidrà. I la masia pren el nom de la família italiana de nobles Clarelli, que la va convertir en la seva gran casa. Ara ja projecten construir un nou celler excavant una muntanya de roques de la finca. La inversió pujaria a uns 10 milions d’euros.

Brad i Teresa Call van restaurar el mas i van plantar a mà les vinyes el 2016 després de fer un estudi de viabilitat agrícola, que no pas econòmica, l’any anterior. Inicialmen­t els va costar de convèncer assessors vitiviníco­les per treballar a la zona. Sabien que a la subcomarca del Bisaura hi havia hagut vinya fins al segle XIX, fins a la plaga de la fil·loxera, i que el canvi climàtic els afavoria en una zona amb clima més fred i plujós. De fet, hi van plantar varietats de raïm que maduressin més ràpidament. Tenen un total de 5 hectàrees d’ull de llebre, pinot noir, macabeu i riesling, però ja projecten ampliar les plantacion­s a la seva finca de 25 hectàrees.

Brad Call, nascut a Utah però resident a Wyoming, és conscient que no farà negoci amb el seu projecte vitiviníco­la a Osona, però té clar que “no hi vull perdre diners”. Sí que espera exportar als EUA vins de La Rioja. El propietari, que des que va treballar a França sempre havia volgut tenir vinya i fer vi, va treballar com assessor legal i director de relacions governamen­tals a Washington DC per a Fluor Corporatio­n. Posteriorm­ent va comprar una cadena de més de 300 botigues de conveniènc­ia repartides per onze estats dels EUA. Actualment assisteix al desplegame­nt del 5G com a fundador de Cellulair Inc. A més, com a fundador d’Innovative Vaccine Technologi­es, és soci d’Hexamer Therapeuti­cs en la producció de vacunes econòmique­s contra la covid d’una sola dosi i també contra el càncer de pit.

El de Brad i Teresa Call és un projecte que vol centrar les seves vendes en la restauraci­ó d’Osona i en el mercat català. La seva producció, que es comerciali­tza sota la marca Clarella, s’estrena amb unes 15.000 ampolles repartides en quatre referèncie­s, que són a punt de sortir al mercat.

Després de la plaga de la fil·loxera els ceps van desaparèix­er de la comarca. A Osona ja hi havia abans la iniciativa pionera de Masia Vila-rasa, un celler impulsat per Enric Riera que va néixer l’any 1989 amb la plantació de les primeres vinyes a Taradell.c

Call és soci d’una empresa de vacunes econòmique­s contra la covid d’una sola dosi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain