La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Les bones relacions aporten més bona salut i una vida més llarga”

He passat tota la meva vida adulta a Harvard. Casat des de fa 35 anys . Tinc dos fills. Em preocupa la polaritzac­ió que hi ha als EUA, estem molt allunyats els uns dels altres, hi ha guerres culturals i pel que sé de les meves investigac­ions aquestes divi

-

Durant 83 anys han seguit la vida de 724 homes... L’estudi de Harvard sobre el desenvolup­ament d’adults és el de més durada fet mai que analitza les variables que més incideixen en la salut i el benestar de les persones.

Però alguns ja deuen haver mort. Queden 60 persones de l’inici i ara estudiem 1.315 dels seus fills, la meitat són dones. És un seguiment de la salut mental i física, les relacions, incloent les relacions íntimes, les relacions a la feina, amistats i la participac­ió en la comunitat.

Un estudi basat en dos grups molt diferents de població.

Sí. L’estudi va començar a Boston a la dècada dels trenta. Un equip de científics va seguir de prop un grup d’estudiants de Harvard i un altre format per joves dels barris més pobres de Boston. Se’ls feien entreviste­s i exàmens mèdics periòdics.

Quines són les diferèncie­s?

Les persones del barri deprimit van morir deu anys abans que els estudiants de Harvard perquè tenien menys accés a l’educació i la salut. Però molts homes de barri van arribar a tenir èxit i van portar vides molt felices, mentre que altres de Harvard van ser infeliços.

Però la seva vida va ser més curta.

La longevitat no és el mateix que la felicitat. Però el que més ens va sorprendre va ser descobrir que les bones relacions contribuei­xen a tenir més bona salut física, psíquica i una vida més llarga.

Hi ha una explicació científica?

La gran pregunta era com les relacions poden afectar la salut. Ens hem dedicat els últims cinc anys a respondre-la. L’estrès crònic no permet al cos tornar a l’equilibri natural i la inflamació crònica ens afecta el cor i les articulaci­ons. Les bones relacions ens ajuden a gestionar l’estrès.

Però les circumstàn­cies hi influeixen. Una vegada cobertes les necessitat­s bàsiques, la riquesa no hi influeix. Però les relacions amb amics o la parella són fonamental­s. Hem comprovat que la gent amb relacions estretes estava protegida contra malalties cròniques i mentals i la pèrdua de la memòria, encara que aquelles relacions tinguessin alts i baixos.

Com influeix la solitud en el funcioname­nt del cervell?

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain