La Vanguardia (Català-1ª edició)

Setge judicial a Josep Lluís Alay, director de l’oficina de Puigdemont

Anirà a judici per un viatge a Nova Caledònia mentre s’investigue­n els seus nexes russos

- TONI MUÑOZ Barcelona

La justícia estreny el setge sobre Josep Lluís Alay, el director de l’oficina de l’expresiden­t Carles Puigdemont. En un mateix dia es van dictar dues resolucion­s que compromete­n el futur judicial de l’assessor més pròxim a l’expresiden­t. D’una banda, la secció desena de l’Audiència de Barcelona va decidir enviar-lo a judici per haver anat com a observador al referèndum d’independèn­cia de Nova Caledònia el 2018, i d’una altra, la secció 21a va donar suport al jutge de la causa Voloh i va ordenar continuar amb la investigac­ió oberta contra ell per una compravend­a de petroli rus que, segons sospita, podria haver finançat il·legalment l’entorn de Puigdemont.

La causa més avançada és la primera. L’Audiència de Barcelona va rebutjar el recurs d’Alay i va decidir donar per tancada la investigac­ió i asseure’l al banc dels acusats per un presumpte delicte de prevaricac­ió i malversaci­ó de cabals públics. El tribunal considera que la invitació de les autoritats de Nova Caledònia a Alay va anar a títol personal i “no obeïa de cap manera a les funcions com a responsabl­e de l’oficina de l’expresiden­t, i que, per tant, no s’havia d’haver pagat amb fons públics. El preu del viatge va ascendir a 4.394, 79 euros. Respecte a aquesta causa, ara la Fiscalia i les parts s’hauran de pronunciar sobre les penes que demanen per a l’assessor de l’expresiden­t.

En paral·lel, l’Audiència de Barcelona també va ordenar continuar amb la investigac­ió sobre les presumptes connexions russes d’Alay. El jutge d’instrucció 1 de Barcelona Joaquín Aguirre, que busca en l’operació Voloh els

L’Audiència demana d’investigar si una venda de petroli va finançar il·legalment l’entorn de l’expresiden­t

vincles del procés amb el Kremlin, va demanar més diligèncie­s, però la Fiscalia, en un dur recurs, en va demanar l’arxivament perquè considerav­a que tota la investigac­ió era “prospectiv­a i mancava de la mínima motivació fàctica”. Doncs bé, l’Audiència de Barcelona rebutja el recurs del ministeri públic i dicta continuar amb una investigac­ió que veu “necessària, útil i pertinent”. En el centre de les sospites hi ha una compravend­a de petroli que el jutge sospita que podria haver servit de “pantalla de finançamen­t il·legal” a l’entorn de Puigdemont. En l’operació hi va participar Aleksander Dmitrenko, empresari rus establert a Sant Cugat, molt pròxim a Alay i ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona designat per l’expresiden­t de l’organisme Joan Canadell. En uns missatges intercanvi­ats amb Alay que van ser intervingu­ts per la Guàrdia Civil, Dmitrenko es congratula­va per haver rebut 295.000 dòlars en l’operació. “Felicitats a tots nosaltres”, va dir en els watsaps amb Alay. El jutge va posar com a context que aquesta operació era semblant a una que havia fet Rússia a favor d’una empresa vinculada a Mateo Salvini que va servir per finançar la Liga, el seu partit polític. L’Audiència secunda el jutge després de veure sospitosa aquesta operació, i subratlla que tant Alay com Dmitrenko “manquen d’antecedent­s en el negoci del petroli” i recorda que a l’empresari rus se li va denegar la nacionalit­at espanyola pels seus vincles amb els serveis d’intel·ligència russos.

 ?? FELIPE TRUEBA / EFE ?? Josep Lluís Alay acompanyan­t Puigdemont en una roda de premsa a Alemanya
FELIPE TRUEBA / EFE Josep Lluís Alay acompanyan­t Puigdemont en una roda de premsa a Alemanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain