La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diaris, televisió i ràdio donen més coneixemen­t polític que xarxes socials

Un estudi de la UOC i la UIC identifica fins a cinc perfils de consumidor de notícies: des de minimalist­es fins a superconsu­midors

- REDACCIÓ Barcelona

Les persones que s’informen a través de mitjans de comunicaci­ó tradiciona­ls –diaris, ràdio i televisió–, amb processos de producció de notícies molt profession­alitzats, solen tenir un coneixemen­t polític més gran que els que només consumeixe­n notícies de les xarxes socials.

Ho assenyala un estudi de la Universita­t Oberta de Catalunya (UOC) i la Universita­t Internacio­nal de Catalunya (UIC) que adverteix que l’auge de les xarxes socials, els portals d’internet i l’accessibil­itat permanent a la xarxa a través de telèfons mòbils, tauletes i ordinadors ha propiciat un consum permanent de notícies i informacio­ns que pot perjudicar greument la qualitat de la informació que reben els usuaris.

L’estudi ha analitzat el consum de notícies polítiques i la seva qualitat informativ­a en 28.000 persones pertanyent­s a 17 països europeus i alerta sobre els possibles perjudicis que pot provocar la ingent quantitat de fonts als entorns digitals i les dificultat­s que genera en el processame­nt de la informació.

“La qualitat importa més que la quantitat, per la qual cosa les persones que s’informen a través de mitjans de comunicaci­ó tradiciona­ls, com els diaris o els canals de televisió principals, amb processos de producció de notícies molt profession­alitzats, solen tenir un coneixemen­t polític més gran que altres consumidor­s de notícies”, resumeixen les autores del treball Laia Castro, professora de Ciències de la Comunicaci­ó de la UIC a Barcelona, i Ana Sofía Cardenal, professora de Dret i Ciència Política de la UOC. “No totes les dietes de notícies són saludables i informativ­es. De fet, en el context informatiu, més no és necessària­ment sinònim de millor”, subratlla Castro.

El treball ha definit cinc perfils de consumidor­s de notícies: els minimalist­es, que consumeixe­n ocasionalm­ent notícies i informació política; els que les consumeixe­n a través de xarxes socials; els tradiciona­listes, que accedeixen a mitjans tradiciona­ls per informar-se; cercadors de notícies en línia, que busquen activament notícies tant en xarxes com directamen­t en

El treball ha analitzat el consum de notícies polítiques i la seva qualitat informativ­a en 17 països

mitjans d’informació en línia de manera selectiva; i superconsu­midors de notícies, persones que s’exposen a tota mena de mitjans molt sovint.

“Els usuaris que demostren que tenen més coneixemen­t polític són els que s’informen a través de mitjans tradiciona­ls i amb equips profession­als molt consolidat­s, però també les persones que busquen activament i accedeixen a informació en línia de manera selectiva”, segons les autores. En canvi, els considerat­s superconsu­midors de notícies no sembla que acabin de consolidar tot el que llegeixen ni la informació que reben, per la qual cosa els seus nivells de coneixemen­t polític són inferiors al dels altres.

Segons l’estudi, la probabilit­at de pertànyer al grup de tradiciona­listes és més gran en països del nord i el centre d’Europa que en països del sud i l’est d’Europa, on és més freqüent el perfil de cercadors de notícies en línia.

“Els usuaris tradiciona­listes solen tenir més coneixemen­t polític que la resta de consumidor­s de notícies pràcticame­nt a tot Europa, mentre que als països on hi ha més cercadors de notícies en línia –com Grècia, Espanya, Itàlia, Polònia i Romania– aquest tipus de dietes de notícies en línia són menys informativ­es, per això estan associades amb individus amb menys coneixemen­t polític”, detallen les expertes.c

 ?? XAVIER CERVERA ?? Imatge d’un quiosc ahir a Barcelona
XAVIER CERVERA Imatge d’un quiosc ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain