La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moscou confia que Berlín mantindrà el pragmatism­e en la relació bilateral

Rússia espera que el successor de Merkel revalidi l’equilibri entre negocis i crítiques

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El ram de flors que en cada cimera Vladímir Putin lliurava a Angela Merkel era tot un símbol, a més d’un gest de cortesia. Igual que amb altres països occidental­s, les relacions d’Alemanya amb Rússia han anat empitjoran­t en els últims anys, però al Kremlin poden estar ben contents perquè Berlín sempre ha insistit a deixar els ponts bastits. Aquest escenari pragmàtic, entre la rivalitat i la cooperació, és el que espera Moscou si de la coalició resultant de les urnes alemanyes en surt un canceller socialdemò­crata, democristi­à, o fins i tot verd.

Les relacions entre Rússia i

Alemanya van començar a deteriorar-se amb les manifestac­ions contra Putin després de les eleccions legislativ­es russes de desembre del 2011. Després va continuar l’annexió de Crimea, que Ucraïna i Occident consideren il·legal; la implicació de Rússia en la guerra del Donbass, i l’enveriname­nt i empresonam­ent de l’opositor rus Aleksei Navalni, que compleix dos anys i mig de presó. “Els principals partits alemanys tenen una actitud crítica cap al nostre país, definida per línies vermelles conegudes, (...) però reconeixen la necessitat de desenvolup­ar relacions en diverses àrees i la impossibil­itat de resoldre problemes internacio­nals sense Rússia”, ha escrit a Nezavíssim­aia Gazeta Vladislav Belov,

director del Centre d’Estudis Alemanys a l’Institut d’Europa de l’Acadèmia de Ciències Rusa.

El socialdemò­crata Olaf Scholz, i el democristi­à Armin Laschet mantenen una posició crítica moderada. Scholz ha retret a Rússia la violació de la frontera d’Ucraïna. Però alhora ha proposat de renovar una Ostpolitk europea, referència a l’acostament de Willy Brandt als països d’Europa de l’est. Laschet va assenyalar a començamen­ts d’any a la DW que trencar les relacions diplomàtiq­ues seria contraprod­uent.

L’altra candidata amb possibilit­ats, Annalena Baerbock, dels Verds, és més agressiva i critica la política de Berlín respecte a Moscou. Això es veu en el controvert­it gasoducte Nord Stream 2. Si arriba a ser cancellera i el

En els vincles entre Rússia i Alemanya hi pesa més la cooperació econòmica que no pas la disputa política

projecte no s’hagués aprovat, revocaria l’autoritzac­ió, i si fos tard, aplicaria sancions al gasoducte. Però tampoc no és partidària de deixar amb la porta als nassos al Kremlin.

Això es deu al fet que la relació entre tots dos països és més econòmica que política. “Per a qualsevol negoci mútuament beneficiós, cal crear condicions favorables”, escrivia a l’abril Iuri Xafrànik, president del Consell de la Unió d’Industrial­s de Petroli i Gas de Rússia fent balanç d’una conferènci­a sobre la cooperació empresaria­l russogerma­na.

“Alemanya i Rússia no sempre aconseguei­xen assolir una entesa” respecte als valors democràtic­s, “però no s’han d’oblidar els interessos comuns i cal arribar a una entesa”, ha dit el politòleg alemany Alexander Rahr al Servei Nacional de Notícies rus.

Quan el 20 d’agost la cancellera Merkel va visitar el Kremlin per recollir l’últim ram de flors, va demanar a Putin l’alliberame­nt de Navalni. Però també va deixar un missatge per al seu successor. “Sempre he provat de trobar compromiso­s. I crec que en el context internacio­nal no hi ha alternativ­a al diàleg”, va afirmar.c

 ?? JOHN MACDOUGALL / AFP ?? Un cartell publicitar­i de la plataforma digital d’ocupació StepStone agraeix a la cancellera Merkel “16 anys de treball dur”
JOHN MACDOUGALL / AFP Un cartell publicitar­i de la plataforma digital d’ocupació StepStone agraeix a la cancellera Merkel “16 anys de treball dur”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain