La Vanguardia (Català-1ª edició)

El magma continua sortint amb força per quatre boques i l’erupció pot durar 55 dies

-

–1.500 euros–, alguna peça de roba de llit i d’ell. I res més. O sigui que per a ells la tornada ahir era vital. “Almenys per recuperar els records, perquè el lloc quedarà sepultat sota la lava”, afirmava. Ara tots dos s’estan en un apartament al port de Tazacorte. “Ens falten moltes coses, però almenys tenim un lloc per dormir”, indicaven.

Isabel Morales, de 77 anys, també va fer ahir la llarga cua per poder anar fins a casa seva, a la localitat de Manchas Blancas. Ara per ara l’habitatge està fora de perill, però la Isabel hi havia d’anar a buscar la insulina. De passada, va aprofitar i va ficar en bosses tot el que va poder. Abans que comencés l’erupció, els experts preveien que el magma trenqués cap a la seva zona, però al final es va desplaçar cap al nord. Tot i això, temen que es puguin obrir noves boques i que la lava arribi a casa seva.

Per la seva part, el Govern de Canàries alliberarà fons per adquirir 73 habitatges destinats als habitants de La Palma que han perdut la casa, segons va dir ahir el conseller d’Hisenda, Román Rodríguez. L’alcaldessa de Los Llanos de Aridane, Noelia García, va informar que el Consistori ja té gairebé vint habitatges. L’Ajuntament de La Palma va començar ahir a reallotjar en hotels els evacuats que eren a l’alberg.

Mentrestan­t, l’erupció continua “dins de la pauta prevista”, segons va indicar ahir el geòleg de l’Institut de Productes Naturals i Agrobiolog­ia, Vicente Soler. El magma continua sortint amb força per quatre boques i es preveu que l’erupció duri uns 55 dies, fins al novembre, segons les estimacion­s de l’Institut Volcanològ­ic de les Canàries (Involcan). Des d’ahir són comunes les explosions, però, segons va dir Soler, es deuen a la formació de taps que l’erupció “es veu obligada a destruir”. Hi ha dues colades de lava, una al sud, que està gairebé detinguda a Las Manchas, i una altra al nord, que és la que hi ha a Todoque i la que més preocupa, malgrat que ha alentit el seu avanç. Avança a 4 m/hora davant els 300 a què va arribar perquè hi ha més viscositat i s’ha eixamplat. Aquest alentiment porta els experts a considerar que no arribi al mar. “Dependrà de si continua l’emissió, les quantitats i el terreny”, indiquen. Aquesta llengua té 600 metres d’ample i una altura d’entre 10 i 12 metres. S’estén sobre 155 ha.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain