La Vanguardia (Català-1ª edició)

MARÍA-PAZ LÓPEZ

- Munic Correspons­al

A la cerveseria muniquesa on els conservado­rs alemanys celebren el seu tancament de campanya per a les crucials eleccions d’aquest diumenge, l’efecte bandwagon –seguim el furgó de la banda de música– es dispara. Els homes de la banda, abillats amb els pantalons curts típics bavaresos de pell de cérvol i el barret rematat amb ploma, ataquen amb els seus instrument­s tonades populars entre aplaudimen­ts de la concurrènc­ia entregada.

–An-ge-la, An-ge-la, An-ge-la! Ar-min, Ar-min, Ar-min!

Els càntics saluden l’entrada de la cancellera, Angela Merkel, en el seu esperat adveniment per salvar el soldat Armin dels sondejos malèvols. El candidat conservado­r a succeir-la a la cancelleri­a, Armin Laschet, líder de la democristi­ana CDU, fa cinc setmanes que pateix, relegat al segon lloc en les enquestes d’intenció de vot, superat pel socialdemò­crata Olaf Scholz per fins a cinc punts de diferència.

Però aquella música fúnebre s’ha anat suavitzant durant aquesta setmana final, a tocar de les urnes. El bloc conservado­r –format per la CDU i la seva sòcia socialcris­tiana bavaresa CSU, amfitriona de l’esdevenime­nt en aquesta gran cerveseria de Paulaner a la vora del riu Isar– ha anat retallant distàncies fins a gairebé trepitjar els talons a l’SPD. Un sondeig de l’institut Allensbach per al diari Frankfurte­r Allgemeine Zeitung reduïa ahir la forquilla entre tots dos a només un punt: 26% per a l’SPD, 25% per a la CDU/CSU.

“No és igual qui governi Alemanya; perquè no hi hagi una aliança Rot-Rot-Grün, perquè Alemanya es mantingui estable, Armin Laschet ha de ser el pròxim canceller”, proclama Merkel com un oracle davant el faristol, entre la veneració dels assistents.

Rot-Rot-Grün (roig-roig-verd) és la denominaci­ó en argot política alemanya de la coalició d’esquerres que el socialdemò­crata Scholz podria teixir amb els verds –que tenen el 16% en sondejos– i amb la petita força esquerrana Die Linke. “Aquella tropa no pot conduir al nostre país”, trona a la tribuna el líder socialcris­tià i president de Baviera, Markus Söder. “Un experiment roig-i-verd malmetria el país”, rebla.

Des d’ahir a la nit, a 48 hores del diumenge electoral, es lluita aferrissad­ament per cada vot. I per erosionar el rival socialdemò­crata, els conservado­rs exhumen la vella tàctica d’atiar la por de l’espectre vermell coneguda com de rote Socken (mitjons vermells). Se’n diu així perquè el 1994, quatre anys després de la reunificac­ió alemanya, el democristi­à Helmut Kohl va fer campanya amb un cartell en què es veia un mitjó vermell penjat del

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain