La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acord de Huawei amb els EUA perquè el Canadà alliberi la filla del fundador

- NOVA YORK Agències

Meng Wanzhou, filla del fundador de Huawei i vicepresid­enta i directora financera del gegant tecnològic xinès, podrà tornar al país asiàtic després de passar tres anys detinguda al Canadà, segons un acord judicial assolit ahir entre l’empresa i el Departamen­t de Justícia dels Estats Units.

Malgrat que Wanzhou sempre s’ha declarat innocent, el diari The Wall Street Journal avançava ahir que l’acord inclou que reconegui en part la seva culpabilit­at i el pagament d’una multa a canvi d’aturar el procés d’extradició als Estats Units, la retirada dels càrrecs de frau bancari i permetre la seva sortida del Canadà, on es troba sota vigilància policial.

Encara que el tracte judicial no inclouria l’alliberame­nt de dos canadencs empresonat­s a la Xina, el rotatiu novaiorquè­s especula que Pequín podria deixar en llibertat en les properes setmanes Michael Spavor i Michael Kovrig, que van ser arrestats i acusats d’espionatge immediatam­ent després de la detenció de

Wanzhou, en una clara represàlia del Govern xinès.

La vicepresid­enta i hereva de l’imperi Huawei, de 49 anys, va ser arrestada l’1 de desembre del 2018 quan aterrava a l’aeroport de Vancouver com a conseqüènc­ia d’una petició d’extradició cursada pels EUA, que acusa Wanzhou de frau bancari. Un tribunal de Brooklyn va presentar càrrecs contra ella per haver mentit a un alt executiu del banc HSBC durant una reunió a Hong Kong el 2013, sobre els vincles entre l’empresa xinesa i Skycom, una filial no reconeguda que va vendre equips a l’Iran violant les sancions dels Estats Units.

La detenció de Wanzhou va passar en ple govern de Donald Trump i en el marc de les tensions entre Washington i Pequín, i va ser interpreta­da com una acció del mandatari populista de la Casa Blanca per debilitar Huawei en un moment en què liderava mundialmen­t el desenvolup­ament de la la tecnologia 5G. L’arrest va suposar també l’inici d’un greu conflicte diplomàtic entre la Xina i el Canadà, que es preveu que arribi a la seva fi amb l’acord assolit ahir.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain