La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corea del Nord s’obre a firmar la pau amb el Sud si cessa l’actitud “hostil”

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Després de diverses setmanes de tensions dialèctiqu­es i proves armamentís­tiques, Kim Yo-jong, la influent germana del dictador nord-coreà Kim Jong-un, va valorar positivame­nt la proposta sud-coreana de declarar formalment la pau. La dirigent va posar com a prerequisi­t per a un possible diàleg que Seül abandoni la seva actitud “hostil” cap a Pyongyang.

El comunicat de Yo-jong va arribar ahir després que el president sud-coreà, Moon Jae-in, proposés a l’ONU de fer oficial un tractat de pau entre les dues Corees que impliqui també els Estats Units i, possibleme­nt, la Xina.

Amb la firma, es posaria fi de manera oficial a un conflicte obert el 1950 amb una guerra civil que va durar tres anys i que va quedar en suspens el 1953 gràcies a un alto el foc vigent fins avui.

La primera resposta a la proposta va arribar de la mà del vicecancel­ler nord-coreà, Ri Thae-song, que va considerar “prematur” un tractat de pau. En el comunicat, que, segons alguns analistes, estava dirigit sobretot a Washington, va carregar contra les recents maniobres militars conjuntes EUA-Corea del Sud i va criticar el nou acord sobre submarins entre els Estats Units, el Regne Unit i Austràlia.

Unes hores després arribava el missatge de Kim Yo-jong als seus veïns del sud. Segons l’agència estatal KCNA, el que va dir Moon és una “interessan­t proposta i una bona idea”, però abans Seül ha de posar fi a la “política hostil i de doble vara de mesurar desigual” que, a parer seu, manté cap a Pyongyang.

“Sota l’actual situació no té sentit declarar el final de la guerra si es deixen intactes tots els elements que poden ser la llavor d’una guerra entre duespartse­nfrontades­durant més de mig segle”, va assenyalar la mandatària, que exerceix com a directora de departamen­t del Comitè Central del partit únic nord-coreà.

Així mateix, va puntualitz­ar que el seu règim té voluntat de mantenir contactes per discutir una possible reactivaci­ó dels lligams, sempre que el Sud sigui “acurat amb el llenguatge” i no es mostri “hostil”.

L’objectiu de firmar una pau duradora ha estat a l’agenda de l’actual Administra­ció sud-coreana durant els últims cinc anys. Tot i això, el mandat del president Moon expira aviat, i el març vinent el país haurà d’elegir el seu substitut.

Després de l’acostament entre les dues Corees viscut el 2018 i el 2019, les relacions entre

La germana de Kim Jong-un considera una “bona idea” l’oferta de Seül, però demana cautela

totes dues s’han deteriorat, i l’any passat, Pyongyang va arribar fins i tot a volar pels aires l’oficina d’enllaç conjunta localitzad­a a la frontera.

Després de recuperar la comunicaci­ó, Corea del Nord va decidir tornar a tallar-la l’agost passat com a protesta per les maniobres militars conjuntes entre Seül i Washington.

Aquell mateix mes, l’Agència Internacio­nal per a l’Energia Atòmica (AIEA) va assenyalar que el règim de Kim Jong-un havia reactivat les instal·lacions nuclears clau per obtenir combustibl­e que es pot fer servir per a la fabricació de bombes.

Per la seva banda, Washington ha reiterat en nombroses ocasions la seva disposició a entaular el diàleg sobre desnuclear­ització amb Corea del Nord, estancat des del 2019. Tot i això, el país ha ignorat fins ara les seves ofertes mentre es continua rearmant, amb la qual cosa intentaria guanyar pes abans de tornar a la taula de negociacio­ns.c

 ?? KIM WON JIN / AFP ?? Venda de pastissos de blat farcits de carn a Pyongyang
KIM WON JIN / AFP Venda de pastissos de blat farcits de carn a Pyongyang

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain