La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cop a les acusacions de frau electoral de Trump

Un informe encarregat pels republican­s reforça Biden

- FERNANDO GARCÍA Washington. Correspons­al

Els fets i les dades certes, les resolucion­s judicials que ho confirmen i el sentit comú que solia atenir-s’hi no sempre són essencials, de vegades ni tan sols importants, en l’específic món de Donald Trump i els seus seguidors. Però pels qui s’atenen al que solem anomenar realitat, la teoria sense base sobre el “frau” o “Gran Mentida” en les presidenci­als de l’any passat acaba d’encaixar un cop important. I és que, segons es va saber ahir, l’esborrany d’una auditoria encarregad­a pels mateixos republican­s d’Arizona per revisar el recompte electoral al comtat més gran de l’estat, Maricopa, no només confirma la victòria de Joe Biden a la circumscri­pció, sinó que l’amplia en 360 vots.

Els trumpistes d’Arizona havien treballat de valent perquè aquesta revisió s’efectués, en l’aparent convicció que resultaria favorable al seu líder i li donaria un argument aclaparado­r en defensa de la tesi de frau generalitz­at en els comicis del 2020.

La indagació havia suscitat queixes del bàndol demòcrata i fins i tot d’alguns republican­s que temien un nyap, tenint en compte la falta d’experiènci­a de l’empresa contractad­a per a l’informe, la polèmica firma Cyber Ninjas, dirigida per entusiaste­s promotors de la “Gran Mentida”.

Per a satisfacci­ó dels demòcrates, la notícia sobre el contingut de l’esborrany de l’estudi va ser confirmada per un alt càrrec republicà, que d’aquesta manera negava públicamen­t i sonorament el seu suport a la teoria de la conspiraci­ó. Es tracta del president de la Junta del Comtat de Maricopa, Jack Sellers, que va emetre un comunicat ràpidament difós per tots els mitjans no afins a Trump: “No cal aprofundir en l’esborrany de l’informe de l’auditoria del Senat d’Arizona a càrrec de Cyber Ninjas per confirmar el que ja sabia: els candidats certificat­s per la Junta de Supervisor­s del comtat de Maricopa, pel governador, pel secretari d’Estat i pel fiscal general van guanyar, de fet”, va dir Sellers.

Trump s’havia fregat les mans davant la perspectiv­a que una conclusió favorable en la revisió de l’escrutini a Arizona li donaria una victòria essencial per mantenir viva la flama de la “Gran Mentida”. Un informe que indiqués allà greus irregulari­tats en l’escrutini, o fins i tot la derrota de Biden, serviria per justificar els recomptes que està promovent en altres estats. Ahir mateix, hores després que Trump demanés una altra auditoria a quatre dels comtats clau de Texas que no li van donar suport com esperava –Dallas, Harris, Tarrant i Collin– , les autoritats d’aquest estat dominat pels republican­s van accedir a iniciar la revisió dels vots.

Malgrat no haver provat en absolut que les eleccions van ser fraudulent­es, i encara que ja abans del cas Maricopa Trump havia patit derrotes en qüestionar les votacions a Geòrgia, Michigan o Pennsilvàn­ia, una enquesta recent de la CNN mostra que el 36% dels nord-americans no creuen que Biden guanyés legítimame­nt, un percentatg­e que s’enfila fins al 78% entre els republican­s. És una part de la població difícil de persuadir amb fets, dades i proves, els elements racionals que fins fa poc sostenien les certeses de tothom.c

Trump i els seus havien dipositat grans esperances en la revisió del recompte a Arizona

 ?? MATT YORK / AP / ARXIU ?? Treballado­rs de Cyber Ninjas recomptant els vots de Maricopa el maig passat
MATT YORK / AP / ARXIU Treballado­rs de Cyber Ninjas recomptant els vots de Maricopa el maig passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain