La Vanguardia (Català-1ª edició)

El zel d’una conversa

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

“Maggie, Maggie, Maggie! Fora, fora, fora!”, cridava Liz Truss quan era una nena a les marxes antinuclea­rs on la portaven els seus pares, d’esquerres, una infermera i un matemàtic. Qui la veure llavors i qui la veu ara, ministra d’Afers Exteriors en un Govern conservado­r, un clon femení de Boris Johnson, però amb més profundita­t ideològica i –com el primer ministre– el zel fanàtic dels conversos al Brexit. N’hi ha que fins i tot la situen a Downing Street, una futura Maggie (Thatcher).

Truss (46 anys, casada i amb dos fills), la dona més jove que forma part d’un Gabinet britànic, va aprendre aviat a canviar de jaqueta, fet que ajudaria a comprendre que un dia passés de demanar de fer fora fora Thatcher a convertirs­e en la seva successora (d’ambició no n’hi manca). Quan va ingressar a la Universita­t d’Oxford després de cursar estudis de batxillera­t a l’escola pública, ja havia fet el pas del Labour als liberaldem­òcrates (centre). I d’allà als tories es pot dir que va ser una progressió natural.

El seu pas per la multinacio­nal petroliera Shell i una empresa de

Els seus pares eren votants laboristes i de petita la portaven a manifestac­ions contra les armes nuclears

telecomuni­cacions la va acabar de convertir en una creient a ultrança del lliure mercat, als antípodes dels seus pares (que es van enfadar quan va decidir presentars­e diputada pel Partit Conservado­r). La seva fe està dipositada en la prudència fiscal, l’Estat petit que interferei­x el mínim en la vida dels ciutadans (“no necessitem que ens digui que mengem massa dònuts”) i els valors liberals.

I el Brexit, esclar, que és requisit sine qua non per ingressar a l’Administra­ció Johnson. Encara que en el seu cas fos fent una considerab­le marrada, atès que en el referèndum del 2016 va fer campanya i va votar per la permanènci­a del Regne Unit a la Unió Europea. “Ho vaig fer per lleialtat a David Cameron (que l’havia nomenat ministra) i perquè tenia por de les repercussi­ons econòmique­s, però aquells temors han resultat completame­nt infundats”, diu ara a tall d’explicació.

Igual que Johnson, Truss és una optimista nada, que sempre transmet la cara positiva de les coses, encara que incorri en notables exageracio­ns. Com, per exemple, el valor dels més de seixanta acords comercials subscrits durant la seva gestió com a ministra de Comerç Internacio­nal, i que bàsicament consisteix­en en un copiar i enganxar els que tenia prèviament el Regne Unit com a membre de la UE, i posar-hi la firma. Però de tractats nous, només un amb el Japó. El més anhelat, amb els Estats Units, és molt lluny en l’horitzó.

Tot i així, la nova secretària del Foreign Office, el sobrenom de la qual és Instagram Truss pel seu autobombo a les xarxes socials, ha tret el màxim partit possible de les seves fotos vestida de vermell, blau i blanc (els colors de la Union Jack) firmant convenis aquí i allà, i demostrant que hi ha vida després del Brexit. Una altra cosa és que la visió de la Gran Bretanya global que tornaria a regnar als mars encara estigui

 ?? EP ?? La ministra d’Exteriors britànica, Liz Truss, és el membre del Govern de Boris Johnson més valorat per les bases del Partit Conservado­r
EP La ministra d’Exteriors britànica, Liz Truss, és el membre del Govern de Boris Johnson més valorat per les bases del Partit Conservado­r

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain