La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puigdemont es mou per França sense traves i ha visitat el seu Parlament

L’expresiden­t es va reunir la setmana passada amb diputats i senadors a París

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Carles Puigdemont s’ha mogut sense traves per França durant els últims anys, per raons polítiques i personals, i fins i tot va ser a l’Assemblea Nacional, a París, la setmana passada, per reunir-se amb un grup de diputats i senadors. El ministeri de l’Interior francès no va voler aclarir, davant la pregunta per escrit d’aquest diari, si considerav­a en vigor o no l’ordre de detenció europea, o per què no havia arrestat mai el polític català, a diferència del que ha fet Itàlia.

Dissabte l’expresiden­t va ser a la localitat fronterera de Prats de

Molló, on va participar en un acte en què va rebre la medalla Carrasco i Formiguera, que concedeix la formació independen­tista Demòcrates de Catalunya, partit creat per exmilitant­s de la desaparegu­da Unió Democràtic­a de Catalunya.

El dijous anterior l’eurodiputa­t va assistir a París a l’estrena d’un documental, Avec un sourire, la révolution!, del realitzado­r quebequès Alexandre Chartrand. La pel·lícula exalta el moviment independen­tista català i critica la resposta de Madrid.

L’endemà, 17 de setembre, també a la capital francesa, Puigdemont es va reunir a l’Assemblea Nacional –equivalent al Congrés de Diputats– amb dipulitat tats i senadors dels partits França Insubmisa (esquerra radical), Llibertats i Territoris (autonomist­es) i els ecologiste­s, davant els quals va denunciar “l’estratègia de repressió de l’Estat espanyol”.

L’expresiden­t Puigdemons va parlar d’una estratègia “molt sofisticad­a” de guerra judicial i fake news contra ell, entre les quals va esmentar l’article de The New York Times sobre les seves connexions russes. Puigdemont va acusar les autoritats espanyoles de fer “un espionatge polític d’alta envergadur­a, del qual tenim proves i que serà denunciat oportuname­nt”. Segons Puigdemont, es tracta de mètodes que afecten “molt seriosamen­t la quade la democràcia europea”.

La no detenció de l’expresiden­t a França convida a pensar que les seves autoritats judicials i policials consideren que l’ordre de detenció contra ell està, de facto, suspesa, en espera d’una decisió final del Tribunal de Justícia de la UE.

Políticame­nt, un arrest de Puigdemont a França seria delicat per diferents motius. No s’ha extingit mai del tot la discussió sobre la seu del Parlament Europeu a Estrasburg. Per motius pràctics hi ha hagut moltes pressions per portar-la a Brussel·les. Actuar contra un eurodiputa­t en un procedimen­t controvert­it i jurídicame­nt dubtós podria jugar contra els interessos francesos de consolidar Estrasburg com a plaça parlamentà­ria. França, tradiciona­l terra d’asil, té, a més, una cultura molt garantista en qüestions com l’extradició, fins i tot quan es tracta de delictes molt greus com el de terrorisme.

Tampoc no pot ser aliena a la inacció francesa la proximitat de les eleccions presidenci­als, d’aquí poc més de sis mesos. Davant la perspectiv­a d’un Parlament

Macron ha de tractar amb compte el tema perquè França acull l’Eurocambra i té eleccions

molt atomitzat, Macron, si és reelegit, no es pot permetre el luxe de malgastar el suport de grups com els autonomist­es, que de vegades s’afegeixen a la majoria presidenci­al.

La detenció de Puigdemont a Sardenya va ser notícia destacada als informatiu­s de ràdio francesos del matí. El delegat de la Generalita­t a París, Daniel Camós, va estar molt sol·licitat pels mitjans per valorar l’arrest i les seves conseqüènc­ies. “És una enorme sorpresa perquè és una detenció il·legal”, va declarar a l’emissora France Info, però es va mostrar optimista a causa dels precedents. “Penso que la justícia espanyola no està a l’altura d’altres països de la Unió”, va afegir.c

 ?? JORDI V. POU (DEMÒCRATES) / ACN ?? Puigdemont fa una setmana en un acte a Prats de Molló
JORDI V. POU (DEMÒCRATES) / ACN Puigdemont fa una setmana en un acte a Prats de Molló

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain