La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’expresiden­t disposa d’un salconduit de l’Eurocambra per viatjar

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

Com a membre del Parlament Europeu, Carles Puigdemont disposa d’un salconduit que expedeix la Unió Europea i que permet al portador la lliure circulació tant pels estats membres com per altres països que el reconeguin com un document de viatge vàlid.

Aquest salconduit –no és pròpiament un passaport ni té rang diplomàtic– el tenen tots els eurodiputa­ts en virtut del protocol relatiu als privilegis i immunitats, i també el posseeixen alguns funcionari­s. No té validesa en viatges individual­s privats, sinó que està previst per a desplaçame­nts de caràcter oficial, i a més no comporta cap dret suplementa­ri o un estatus especial diferent del del passaport del país d’origen.

Tot i això, pot ser de gran utilitat. En el cas de l’expresiden­t de la Generalita­t, el DNI del qual va caducar el 2020 i el passaport aquest any –segons va anunciar el 2019 el mateix Puigdemont en una entrevista amb el diari Clarin–, el salconduit de la UE compleix la funció dels documents d’identitat que no ha pogut renovar, ja que aquest és un tràmit que hauria de fer a Espanya.

El document europeu, que té l’aspecte d’un passaport amb les cobertes de color blau marí, té incorporat un xip i en general s’expedeix amb una vigència màxima de sis anys. Està a l’abast dels eurodiputa­ts que el sol·licitin, amb l’autoritzac­ió prèvia del president del Parlament Europeu, com detalla el reglament intern de la Cambra.

Atès que no comporta cap privilegi afegit, el valor d’aquest salconduit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain