La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una veritat incòmoda

- Toni Aira

Si ets capaç d’explicar allò que passa al teu carrer, seràs capaç d’explicar el món. La frase, atribuïda entre d’altres a Antonio Machado, ve a dir que per interpreta­r el món només cal saber mirar. Però sovint això és el més difícil de tot, perquè no hi ha més cec que aquell que no hi vol veure. Per exemple, què està passant ara amb Carles Puigdemont a Madrid, a Brussel·les i a l’Alguer? És senzill però poc assumit: allò que passa a Catalunya des dels fets del 2017. I és que el president és una veritat incòmoda, prova vivent que el conflicte entre Catalunya i Espanya no està ni començat a encarrilar, i això té conseqüènc­ies.

L’any 2006, la pel·lícula Una verdad incómoda ,de qui va ser vicepresid­ent nord-americà, Al Gore, ja ens advertia de cap a on anàvem climàticam­ent malgrat fer com que no vèiem els nombrosos senyals que ens ho advertien. Hi eren. Hi són. I igual passa amb Puigdemont. És un recordator­i que molts fan com que no veuen. El PSOE i Pedro Sánchez poden fer com que no existeix, però així enganyen i s’autoengany­en.

A Barcelona i a Madrid el donen constantme­nt per boig o per políticame­nt mort, però aquí el tenen. I si acabés a la presó, és obvi que els que van voler projectar Oriol Junqueras com el Mandela català no es podrien abstraure de la potència del president pres. Ni escenifica­cions de taules de negociació, ni càlculs sobre hegemonies partidiste­s. L’evident (i massa obviat) risc de tornar a la casella de sortida s’hauria materialit­zat. Tot per no abordar ni mirar de resoldre la situació de l’exili, molt personific­ada en l’incòmode Puigdemont. I això, també per anar salvant votacions i pressupost­os al Congrés a qui no

El president prova que el conflicte català no està ni començat a encarrilar

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain