La Vanguardia (Català-1ª edició)

La novel·la de Puigdemont

- Fernando Ónega

Els fets i les aventures de Puigdemont tenen tanta força mediàtica que la seva detenció a Sardenya va ser capaç de passar a un segon pla els desastres del volcà de La Palma, incloent-hi la visita dels Reis, i de canviar l’agenda política d’aquest país. De cop i volta tots vam deixar de mirar les noves desavinenc­es entre els dos partits del Govern, i el cop del PIB del segon trimestre al triomfalis­me de la recuperaci­ó va ser una notícia menor. No hi ha res comparable a l’arrest de l’exiliat o el pròfug de la Justícia, segons qui el qualifiqui, de la mateixa manera que no hi hauria una foto que superés la del líder secessioni­sta entre dos guàrdies conduint-lo al jutjat o a la presó, si la imatge s’arribés a veure.

Puigdemont té màgia, encara que sigui la màgia del pròfug que va entrant en calabossos europeus per sortir-ne fent el senyal de la victòria. Comença a ser una escapada de novel·la que no és d’amor i luxe, sinó de refinament jurídic, de xoc de poders, sobre un fons de maldat en què es veuen els seus companys de sedició empresonat­s durant anys mentre ell gaudeix d’una bona casa a Waterloo i rep els honors de president legítim o cap de l’estat català a l’exili. Aquesta comparació justificar­ia l’aparició de perversos interrogan­ts sobre la sinceritat o la simulació de

Junqueras quan li envia “tot el suport, president”.

El contingut i el desenllaç d’aquesta novel·la, tal com s’esdevenen els fets reals, dependria de qui en fos l’autor. Per a un independen­tista, seria la persecució de l’home bo que vol fer una Catalunya feliç en la seva independèn­cia, la que la propaganda inicial del procés presentava com una nació sense càncer, sense pobres ni marginats i líder dels pobles que van trencar el jou de la submissió. Un autor espanyolis­ta retrataria un personatge feréstec i covard, que fuig, parla malament de la seva nació espanyola, fa mal i només aporta rancúnia i ressentime­nt: el dolent de la pel·lícula.

Un desenllaç coherent seria: Carles Puigdemont torna a Espanya, ingressa a la presó de Lledoners, on rep adhesions entranyabl­es, és jutjat pel Tribunal Suprem enmig de grans protestes populars, és condemnat pel mateix delicte i amb les mateixes penes que Oriol Junqueras i, sense esperar tant temps, rep la gràcia de l’indult. A partir d’allà, a lluitar amb Esquerra per la presidènci­a de la Generalita­t i fer seu el que han dit tots els indultats: “Ho tornaré a fer”.

Personalme­nt, crec que seria un bon final. No es pot indultar qui no ha estat jutjat ni s’ha de condemnar ningú a una fugida o un exili vitalici.

Fora de la novel·la, la realitat és que el destí de Carles Puigdemont decideix moltes coses. Pres i sotmès a judici, reconstrue­ix la unitat independen­tista sota la força d’una paraula que mou masses: repressió. I amb l’independen­tisme unit per la idea de la repressió no arribo a veure com podria continuar la taula de diàleg entre governs, ni a quins acords podria arribar. Ara tampoc no ho tinc gaire clar, però almenys hi ha una expectativ­a: mentre es parla i es negocia hi ha esperança i el conflicte es dilueix. O ho sembla.

 ?? GEMMA TUBERT / ACN ?? Retrat de Puigdemont en una protesta
GEMMA TUBERT / ACN Retrat de Puigdemont en una protesta
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain