La Vanguardia (Català-1ª edició)

El recurs del mal humor

- Màrius Carol

No existeixen termòmetre­s que mesurin el mal humor, però si algú fos capaç d’inventar-los, s’adonaria que la febre en aquest país és molt alta, preocupant­ment alta. El mal humor és un estat d’ànim que s’associa a la insatisfac­ció, però que comporta sovint enutjos personals i frustracio­ns col·lectives. La pandèmia ens ha deixat baixos de defenses davant la irritabili­tat i el resultat és aquest disgust col·lectiu contra els que ens manen i contra els que aspiren a fer-ho. És possible que la millora de l’economia contribuei­xi a regenerar el clima polític, però una societat en permanent tensió i que acumula disgustos pot acabar sent ingovernab­le. I d’això només n’obtindrien algun benefici els populistes i els radicals.

El dia del pregó de la Mercè l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau,

Els experts creuen que una irritabili­tat moderada pot fer-nos millors

va blindar la plaça de Sant Jaume amb l’argument de la covid, però també tement que les protestes desvirtues­sin l’acte. Tot i així, uns quants milers de veïns van omplir els carrers que hi confluïen amb un ventall de reivindica­cions. Animaliste­s, contraris a les restriccio­ns circulatòr­ies, opositors al Govern cubà (l’Havana ha estat la ciutat convidada aquest any), treballado­rs de Betevé, abolicioni­stes de la prostituci­ó i fins i tot col·lectius antidesnon­aments es van donar cita als voltants. Es respirava mal humor allà on s’havia d’imposar la festa. És possible que a Barcelona –i per extensió a Catalunya– el mal humor arribi a nivells més alts perquè no sortim de l’embús en què la municipali­tat ha convertit la capital catalana, ni del laberint al qual ens ha portat l’independen­tisme.

Però no és només una qüestió catalana, encara que en aquest territori es percebi un fenomen acumulatiu. L’única esperança és que alguns especialis­tes veuen en el mal humor, si es manté en dosis moderades, una vàlvula d’escapament a les pressions de la política sobre els ciutadans. El mal humor ens convida a estar més atents, ser més curosos i resultar més reflexius. L’únic problema és si, després d’aquest procés d’anàlisi, ens adonem que els que ens manen ens porten a la catàstrofe. Llavors el mal humor pot ser pitjor que la pluja àcida.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain