La Vanguardia (Català-1ª edició)

La irrupció d’un magma amb més gas dispara el nivell d’explosivit­at

El volcà pot llançar grans fragments a 1,5 quilòmetre­s de distància

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

El volcà de La Palma va entrar ahir en una nova fase d’erupció, caracterit­zada per un nivell més alt d’explosivit­at, increment de tremolamen­ts i llançament de cendres. La irrupció d’un magma amb més gasos explica la virulència de totes aquestes emissions. Mentrestan­t, les erupcions, que van començar sent només esquerdes al sòl d’on emanava la lava, han convertit la boca principal en un clàssic volcà amb cràter.

La presència d’un magma amb més gas i, per tant, més explosiu, és la raó principal de la virulència mostrada a les imatges de les xarxes socials. Tot això té a veure amb el factor de descompres­sió. “El magma que es manté al capdamunt un temps, a prop de la superfície, va perdent gas abans d’iniciar l’erupció, mentre que el que ve de més avall té més gasos que el de les zones situades més a prop de la superfície”, indica Joan Martí, vulcanòleg i director de Geocièncie­s Barcelona, del CSIC.

La gran incògnita continua sent saber si la lava que va emanant del volcà serà “alimentada” amb noves reserves de magma suplementa­ri emmagatzem­at a les cavitats del subsol. Els experts no saben el volum de lava que hi pot haver acumulada; només són estimacion­s. “El magma que tenim a dalt procedeix de les cavitats inferiors, del focus d’origen, d’on es fabrica; aquest magma puja i arriba a la superfície, però és molt possible que els pròxims dies sorgeixi un magma de més avall”, afegeix Joan Martí.

De fet, en l’erupció que hi va haver a l’illa d’El Hierro fa deu anys ja es va veure que primer va sortir el magma situat en una zona més pròxima a la superfície, però després va començar a sortir magma que hi havia més avall (que alimenta noves erupcions).

El nivell més alt d’explosivit­at fa que el volcà pugui llançar ara fragments de material piroclàsti­c (incandesce­nt) a més llarga distància. Els fragments fins que van a l’atmosfera es poden elevar diversos quilòmetre­s d’altura abans de dispersar-se i assolir distàncies llunyanes des del focus emissor. En canvi, els fragments més grans (i que s’acumulen a prop del focus emissor) poden fer un recorregut radiald’entreunqui­lòmetre iunquilòme­tre i mig, diu Joan Martí.

Fins ara l’erupció llançava materials volcànics a una distància menor, “però aquest tipus d’erupcions passa per diverses fases: al principi hi ha una fase no diré més tranquil·la, però sí menys violenta, i després van incrementa­nt la intensitat”, assenyala Martí. “No fa ni una setmana que va començar l’erupció, i ara estem arribant a les fases més intenses”, afegeix.

Aquest especialis­ta no creu, tot i això, que hi hagi risc que llanci materials a més llarga distància. “Crec que la situació s’estancarà als nivells que estemveien­tara”. Malgratl’espectacul­aritat, Martí afirma que el volcà registra un nivell d’explosivit­at baixa si es compara amb la d’altres volcans. “No estem, malgrat tot, en nivells d’una explosivit­at gaire alta”, apunta.

“Estem veient que l’erupció s’ha intensific­at. Però no és un canvi en la situació. El volcà no es comportarà sempre de la mateixa manera en tot el procés”, assenyala amb to greu i afligit Juan Rueda, cap de l’àrea de sismologia de l’Institut Geogràfic Nacional, que admet que aquesta és la fase “més aguda que s’ha registrat fins ara”. Rueda no descarta noves eventualit­ats (“Per això no hi ha ningú a la zona”) i destaca que “en aquesta fase no hi està havent terratrèmo­ls”.c

“Ara estem arribant a les fases més intenses de l’erupció”, afirma el vulcanòleg del CSIC Joan Martí

 ?? DESIREE MARTIN / AFP ?? Una columna de fum i materials piroclàsti­cs llançats pel volcà es veu des de Los Llanos de Aridane
DESIREE MARTIN / AFP Una columna de fum i materials piroclàsti­cs llançats pel volcà es veu des de Los Llanos de Aridane

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain