La Vanguardia (Català-1ª edició)

El rostre de l’edatisme

La viralitzac­ió d’un vídeo de la comunicado­ra Marisol Galdón en què demana feina visualitza els hàndicaps profession­als de les dones de més de 50 anys

- MAYTE RIUS Barcelona

Tinc més de 50 anys, i això és un hàndicap per a qualsevol dona”, diu la periodista, escriptora, comunicado­ra i dj Marisol Galdón en un vídeo en què explica que, malgrat la seva formació, àmplia trajectòri­a i versatilit­at profession­al, no troba ningú que la contracti i necessita una feina. En menys d’una setmana el vídeo, difós per Twitter, havia acumulat més de 455.000 reproducci­ons, cosa que ha convertit Galdón en el rostre més recent de l’edatisme, de la discrimina­ció laboral latent que pateixen moltes persones –i de manera més marcada les dones– a partir dels 45-50 anys.

“Detectes que, a partir dels 45 anys, la feina comença a escassejar, ja no flueix com abans, i primer penses que és casualitat, o potser una mala ratxa, però després parles amb companyes i veus que, si són profession­als que treballen de cara al públic, estan en una situació semblant”, explica Galdón en una entrevista telefònica.

I diu que va fer el vídeo gairebé per desesperac­ió, i després de sospesar molt el risc que implicava exposar la seva realitat obertament en una època de postureig, en què la gent, encara que ho passi malament, només projecta a les xarxes imatges formidable­s de la seva vida i les seves activitats. El que ella no es va imaginar era que el vídeo es viralitzar­ia i l’exhibiria fins al punt que ho ha fet, cosa que l’ha convertit en objecte d’una infinitat d’entreviste­s i algunes ofertes de feina.

“Un senyor de Gijón m’ha ofert feina per locutar anuncis de publicitat, m’han plantejat una col·laboració setmanal per parlar sobre televisió a RAC1, m’han trucat de La Sexta per comentar de manera esporàdica temes d’actualitat, hi ha la possibilit­at que em contractin de mestra de cerimònies per a un esdevenime­nt rellevant, m’han proposat de fer un curt del dia a dia d’una dona de la meva edat i circumstàn­cies...”, explica.

Perquè, a part de donar-li visibilita­t a ella, el vídeo ha permès visualitza­r “el problema que tenim les dones a partir dels 50, que la societat ja no ens veu de la mateixa manera i, encara que estiguem en un moment profession­al perfecte per la formació, l’experiènci­a i l’aprenentat­ge acumulats, encara que tinguem menys insegureta­ts i menys càrregues familiars, en determinad­es parcel·les laborals sembla que l’únic que compta és la teva imatge, que a les profession­als no els provi madurar i envellir”, diu.

Admet que el problema de l’edatisme, de la discrimina­ció dels treballado­rs “madurs”, no és exclusiu de les dones, però sí més acusat i cruel amb elles. Per avalar el seu argument, Galdón insta a fer un cop d’ull als diferents canals de televisió i veure com hi ha presència d’homes madurs, amb cabells blancs i arrugues o calbes treballant com a presentado­rs o contertuli­ans, però amb prou feines hi ha dones, “i les que hi ha, com Ana Rosa Quintana, són molt esclaves de dissimular les arrugues i de mostrar una imatge més jove”.

“Sembla que, si no hi ha certa presència física, les altres coses no compten, i que, com va dir Susan Sontag, mentre els homes maduren, les dones envelleixe­n”, emfatitza Galdón.

I assegura que, després de difondre el seu vídeo a les xarxes, ha rebut respostes d’enginyeres, professore­s i profession­als de molts altres àmbits en les mateixes circumstàn­cies, que expliquen que, a partir d’una determinad­a edat, es tornen invisibles laboralmen­t”.

Assegura que no s’addueix mai obertament l’edat com a excusa per rebutjar les profession­als o no promociona­r-les, sinó que s’emmascara, i això els provoca insegureta­t, que es qüestionin si és que no fan bé la feina, quin és el problema perquè els seus projectes o idees no interessin... “Jo tinc la sort de tenir una brúixola interna que em sap guiar i em permet valorar-me i conèixer les meves capacitats sense dependre del judici dels altres, potser per això no m’ha creat tantes insegureta­ts”, diu.

I la solució contra aquest edatisme? “Exposar-lo, visualitza­rlo, reivindica­r-ho i parlar-ne sempre que hi hagi ocasió perquè la societat sigui conscient, sobretot les joves, que d’aquí uns anys s’ho trobaran si no ho solucionem, entre altres coses perquè hi ha més feines i més càrrecs de responsabi­litat per als homes, i els costa més valorar la capacitat d’una dona, cosa que obliga que, en qualsevol professió, la dona hagi de demostrar deu vegades més la seva vàlua respecte a un home, a més d’haver de cuidar permanentm­ent la presència, l’aspecte físic, cosa que en els homes amb prou feines importa”, conclou.c

“Sembla que, si no hi ha certa presència física, la resta –experiènci­a i profession­alitat– no compta”, diu Galdón

 ?? JAVIER MARTÍN GAITERO ?? L’escriptora i comunicado­ra Marisol Galdón denuncia el pes que encara es concedeix a l’edat i la imatge de la dona en l’àmbit profession­al
JAVIER MARTÍN GAITERO L’escriptora i comunicado­ra Marisol Galdón denuncia el pes que encara es concedeix a l’edat i la imatge de la dona en l’àmbit profession­al

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain