La Vanguardia (Català-1ª edició)

El final dels graus de tres anys restringei­x la mobilitat dels estudiants

El Consell d’Estat adverteix el ministeri dels efectes del nou decret

- CARINA FARRERAS Barcelona

El reial decret que regula els ensenyamen­ts universita­ris que previsible­ment es presentarà al Consell de Ministres dimarts vinent –tal com va avançar La Vanguardia– ha generat preocupaci­ó al sistema universita­ri català i ha estat qüestionat, en el fons i en la forma, pel Consell d’Estat, màxim òrgan consultiu del Govern central.

El punt més candent és l’eliminació dels graus de tres anys (180 crèdits ECTS), implantats fa sis anys, i dels quals s’estan impartint 24 títols, principalm­ent en universita­ts catalanes. En el dictamen del Consell d’Estat, al qual va tenir accés el diari Abc, s’indica que la “disparitat” entre la durada de graus a Espanya (quatre anys de grau més un de màster) i la de la resta de països europeus (tres de grau i dos de màster) limitarà la mobilitat dels estudiants estrangers cap a Espanya i la dels espanyols cap a altres països europeus, en un context en què les universita­ts persegueix­en la màxima internacio­nalització. Així mateix, en relació amb la coordinaci­ó amb altres sistemes universita­ris, es limita el reconeixem­ent de títols universita­ris.

L’última versió del reial decret pel qual s’estableix l’organitzac­ió dels ensenyamen­ts università­ries i el procedimen­t d’assegurame­nt de la seva qualitat manté el 4 +1 com a únic model i dona dos anys per posar fi als graus de 180 crèdits existents i modificar el pla d’estudis d’aquestes titulacion­s allargant-lo a 240 crèdits. Recull l’excepció dels graus de tres anys sempre que es constituei­xin en col·laboració amb altres universita­ts europees.

A la UE, únicament Grècia, Bulgària, Xipre i Espanya ofereixen graus únicament o majoritàri­ament de quatre anys (que es complement­en amb 1 de màster) i a la resta de països l’oferta està constituïd­a per graus de tres anys (amb dos de màster). Els estudiants es van queixar del 3 +2, quan va ser aprovat, per l’elevat preu dels màsters en relació amb el cost dels graus, però aquesta objecció ha desaparegu­t per la rebaixa de les matrícules propiciade­s pel mateix ministre Castells.

No obstant això, la majoria de rectors del sistema universita­ri espanyol són més proclius a l’estructura del 4 +1, ja que garanteix els ingressos de matrícula un any més en campus amb poca captació d’alumnat, especialme­nt per als cursos de màster. Segons el ministeri, els graus de tres anys no acaben de donar els contincent­res guts formatius amb prou qualitat, ja que no compleixen amb el requisit de formació generalist­a que marca la llei orgànica d’Universita­ts.

El document del consell indica que “l’actual model conegut com a 4+1 no està en sintonia amb la majoria dels països de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) i, segons consta al mateix preàmbul del projecte, la modificaci­óques’introdueix(permetre el model 3 +2) contribuir­à a la internacio­nalització de les universita­ts i evitaria els actuals problemes de reconeixem­ent de títols”.

El document adverteix del problema que presenta “l’accés als màsters als que no tinguessin un grau amb l’esmentada càrrega creditícia, com podria passar al sistema universita­ri espanyol amb els joves d’altres països de la Unió Europea”. És a dir, tant als estudiants de fora com als nacionals quan sortissin a l’exterior.

El màxim òrgan consultiu també critica que els graus de tres anys es van introduir només fa sis anys i que aquest decret, pròxim a aprovar-se quan s’està definint una nova llei, pot atemptar contra la seguretat jurídica per “la volatilita­t del marc normatiu aplicable”. En aquest sentit, el ministeri ha presentat al Consell de Ministres en primera volta l’avantproje­cte de llei orgànica del Sistema Universita­ri (LOSU), que té previst aprovar el 2023.

El Consell d’Estat va rebre, abans d’emetre el seu dictamen, un informe de l’associació Barcelona Global, participad­a per d’investigac­ió i universita­ts catalanes, entre d’altres. En l’informe s’alertava de la reducció de les possibilit­ats dels campus nacionals de competir en un entorn universita­ri europeu en què els graus de 180 crèdits són una normalitat.

“Aquesta limitació no només introdueix barreres addicional­s en la matriculac­ió d’estudiants estrangers en universita­ts espanyoles perquè suposa més temps de formació per obtenir una titulació equivalent –diu l’informe–, sinó que afegeix el risc que els estudiants espanyols que s’ho puguin permetre prefereixi­n dur a terme els seus estudis universita­ris en altres països on les puguin obtenir en un any menys”, indica l’informe.

Segons l’opinió d’aquesta associació,

La durada dels graus, més gran a Espanya, dificulta la sortida d’espanyols i l’arribada d’estrangers

resulta paradoxal que els estudiants de centres europeus puguin consolidar els seus estudis amb 180 crèdits i els espanyols ho hagin de fer amb 240. D’altra banda, afegeix que la disponibil­itat d’una titulació curta “facilita l’accés al mercat de treball i disminueix la propensió a l’abandoname­nt dels estudis”.

Barcelona Global, a través del seu informe El repte de posicionar Barcelona com a destinació per a estudiants internacio­nals universita­ris i de postgrau, identifica­va el procés d’internacio­nalització de l’educació superior que està tenint lloc a escala global i el posicionam­ent d’Espanya.

El 2016, 5,1 milions d’estudiants van canviar de país per obtenir un títol universita­ri i, previsible­ment, arribaran als 10,2 milions el 2030. Països com França, Dinamarca o els Països Baixos han aplicat polítiques educatives per atreure estudiants estrangers que ja represente­n entre un 10% i un 14% dels seus estudiants. A Espanya, amb una bona posició dels campus als rànquings internacio­nals, el percentatg­e és d’un 4%.c

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Estudiants estrangers a la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB)
CÉSAR RANGEL Estudiants estrangers a la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain