La Vanguardia (Català-1ª edició)

Impacte desigual en negocis de l’N-II amb l’AP-7 gratuïta

- SÍLVIA OLLER Pont de Molins

“Mira! El trànsit és constant”, indica a través de la finestra l’hoteler Francisco Martínez, que amb una mà assenyala la carretera N-II al seu pas per Pont de Molins i amb l’altra serveix el tallat d’una clienta. Són poc més de les onze i el restaurant La Parra, acabat d’inaugurar, fa bon aspecte: clients a la barra i a les taules i el telèfon que sona amb noves reserves.

Martínez va traslladar el local que abans tenia a Sant Climent Sescebes a un lloc més visible i transitat com és la nacional. Va obrir quinze dies abans que l’Estat alliberés els peatges a l’AP-7. I, malgrat que la mesura ha fet reduir el trànsit en diversos trams de l’N-II, la via continua sent prioritàri­a per a molts usuaris com Pilar Cotet, comercial de Palau-saverdera, que assegura que la continuarà utilitzant en el dia a dia. “Fins i tot per anar a Girona el cap de setmana a veure la família utilitzaré l’N-II per estalviar-me les cues de l’autopista”, indica. També és via preferent per a Joan Córdoba, un veí de Navata que treballa com a cambrer en un restaurant de la Jonquera. “Per l’autopista faig més volta”, explica.

L’afectació que la gratuïtat dels peatges està tenint en els negocis situats a peu de l’N-II (l’A-2 en els trams desdoblats) no és homogènia: al tram nord asseguren que amb prou feines ho han notat, mentre que més cap al sud, a l’altura de Medinyà, es mostren preocupats. “La via és morta; i circulen els cotxes que venen de la costa o municipis com Sant Jordi Desvalls, Cervià o Verges, però hem perdut tots els que anaven de Figueres a Girona”, reconeix Consol Verdaguer, cuinera a l’Snack-Bar de Medinyà. De noranta dinars servits han passat a menys de la meitat.

Segons dades del Ministeri de Transport, d’acord amb l’estació que controla la densitat de vehicles de l’N-II a Borrassà (a prop de Figueres) el trànsit va caure els primers dies del setembre un 53%, i a l’A-2, a l’altura de Vilafreser, un 62%. D’aquestes xifres es pot extreure que al tram de l’N-II/A-2 de Girona a Figueres circulen la meitat de vehicles.

Una altra garrotada per als negocis de la zona. A la crisi del 2008 s’hi va sumar el 2013 la que va provocar que els camions de gran tonatge deixessin de circular per l’N-II entre Maçanet de la Selva i la Jonquera per imposició del Govern per reduir els índexs de sinistrali­tat. Després va venir la gratuïtat de l’autopista entre Fornells de la Selva i Vilademuls.

Roser Jordà, gerent de l’hostal Can Maret de Vilademuls, recorda com el negoci s’ha anat transforma­nt a mesura que s’han creat noves infraestru­ctures. La família vivia de les terres quan es va fer l’N-II i van obrir un bar restaurant de carretera. Fa tot just dos anys, quan es va completar el desdoblame­nt de l’N-II entre Medinyà i Orriols, es van convertir en hostal.

La caiguda del trànsit a la frontera ha estat d’un 11%, i els locals situats a peu de carretera no temen un impacte acusat. “Vivim de clients fixos, no dels de passada, i hi continua havent molts desplaçame­nts interns”, diu Francesc Torres, propietari del restaurant El Racó d’en Miquel, de Pont de Molins. La dependènci­a que tenen els negocis més pròxims a la frontera del client francès es converteix en avantatge. És el principal comprador de la Jonquera, que concentra 138 dels gairebé 650 negocis distribuït­s al llarg de l’N-II a la província. “Qui vulgui parar a la Jonquera a proveir-se, a menjar o a comprar ho continuarà fent; és un client que ens visita expressame­nt”, explica Ramon Casademont, treballado­r d’una empresa de peces d’automoció. A les gasolinere­s fora de la Jonquera hi ha opinions variades: una treballado­ra de Capmany xifra en un 30% la pèrdua de camions que abans sortien de l’autopista per proveir-se. En una altra expliquen que mantenen el client profession­al gràcies als programes de fidelitzac­ió.

Un estudi de la Cambra de Comerç de Girona considera “prioritàri­a” la creació de cinc noves sortides a l’AP-7 de connexió amb l’N-II. “Millorarie­n la mobilitat i es crearien noves oportunita­ts de negoci”, afirma Àlex Gilabert, president de l’Àrea Territoria­l de la Cambra de Comerç. “A Barcelona de mitjana l’autopista té una sortida cada 5,4 km; a Girona, la distància augmenta fins a 7. Cal fer-la més permeable”, afegeix Francesc Ventura, un dels autors de l’estudi.c

A la frontera el trànsit de la carretera nacional ha disminuït un 11%, i entre Girona i Figueres, més d’un 50%

“La via és morta, el trànsit de Girona a Figueres l’hem perdut”, diuen en un local de Medinyà

 ?? PERE DURAN / NORDMEDIA ?? El restaurant La Parra de Pont de Molins ple de clients, fa una setmana, a l’hora de dinar
PERE DURAN / NORDMEDIA El restaurant La Parra de Pont de Molins ple de clients, fa una setmana, a l’hora de dinar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain