La Vanguardia (Català-1ª edició)

7 0 MARK HAMILL

- ISABEL CLARÓS Barcelona

“Fa molt de temps en una galàxia molt, molt llunyana...”, és el text amb què comencen totes les pel·lícules de la saga Star wars. Avui es podria adaptar a un dels seus protagonis­tes: “Fa 70 anys, en una ciutat molt llunyana (Oakland, a Califòrnia)... va néixer Mark Hamill, conegut a totes les galàxies com a Luke Skywalker, l’últim cavaller jedi”.

Si a la trilogia de George Lucas, la casualitat d’adquirir dos androides que amagaven un secret van portar el jove Luke a lluitar contra l’Imperi i a descobrir la Força, a la vida real la casualitat va forjar el destí de Hamill. Va ser gràcies al seu gran amic Robert Englund (que després es faria mundialmen­t famós com a Freddy Kruegger). Aquest estava esperant per fer una audició per a Apocalypse Now. Allà va coincidir amb altres joves que feien cua per al càsting de Star wars i va descobrir que el físic que buscaven era el del seu amic, a qui va animar a presentar-s’hi, i així va aconseguir el paper de la seva vida.

Abans, Mark Hamill, fill d’un capità de l’armada i d’una mestressa de casa, havia canviat contínuame­nt de residència, amb els seus sis germans, per la feina del pare. El seu debut com a actor va ser a El show de Bill Cosby; també va intervenir a Mamá y sus increíbles hijos, Hospital general, Las calles de San Francisco ,ivaprotago­nitzar la sèrie Cosas de chicos, que es va cancel·lar després de la primera temporada. Fins i tot va gravar l’episodi pilot de Con ocho basta, interpreta­nt el fill gran de la família, quan ja havia rodat La guerra de les galàxies. Però després de l’estrena, seria per sempre Luke Skywalker.

Tant és així que el 1984, quan es va portar al cinema Amadeus ,que Hamill va protagonit­zar al teatre, el paper principal l’hi van donar a Tom Hulce. “No vull Luke Skywalker fent de Mozart”, va ju sti- ficar un dels productors. No obstant això, Sheldon Copper sí que va voler que el mestre jedi oficiés el seu casament amb l’Amy a la sèrie The big bang theory. Fins i tot les autoritats de Gibraltar van voler que Skywalker i la seva espasa de llum inauguress­in fa tres anys un mirador de vidre al Penyal.

Des que va començar com a actor, Hamill també ha fet carrera en el doblatge. El Joker a la sèrie d’animació Batman ha estat el seu personatge més caracterís­tic, tot i que a partir d’aquí ha prestat la veu a molts malvats del cinema, la televisió i en videojocs.

 ?? ??
 ?? INSTAGRAM ?? Fa 30 anys, amb la seva dona Marilou i els seus fills Nathan, Griffin i Chelsea (esquerra)
INSTAGRAM Fa 30 anys, amb la seva dona Marilou i els seus fills Nathan, Griffin i Chelsea (esquerra)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain