La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els 46 fills d’un pare molt feliç

- DOMINGO MARCHENA Barcelona

Al brasiler Tônio Tavares, que ha visitat Barcelona per participar en unes jornades a la Universita­t Abat Oliba, li va canviar la vida la pregunta d’un nen. António Carlos Tavares de Mello, el seu nom complet, visitava el 1985 un tètric centre psiquiàtri­c infantil, més un magatzem de nens abandonats que un sanatori. Un dels pacients se li va acostar i li va preguntar: “Vols ser el meu pare?”.

“Però com puc ser el teu pare si jo només tinc 25 anys i tu 15?”. “Pots ser el meu pare de cor”. Qui feia la proposta era l’Alexandre, l’única malaltia del qual era l’abandoname­nt. Com a Algú va volar sobre el niu del cucut, anys i anys oblidat pels pares en aquella institució li van acabar minant la salut mental. Fins que en Tônio es va creuar al seu camí. Al seu i el de molts d’altres.

“D’acord. Seré el teu pare”.

La decisió va irritar molt a casa seva. El pare d’en Tônio, un home de negocis, Héctor Cabral de Mello, hauria volgut que el seu fill estudiés Medicina, es casés i formés una família. I la família la va formar, però no va ser convencion­al, com la que el senyor Cabral de Mello desitjava. Pare i fill van estar un temps sense parlar-se. El primer no entenia que un jove brillant, en la flor de la vida, ho deixés tot pels altres.

La clínica mental, on en Tônio va començar a implicar-se més i més com a voluntari, va acabar abaixant la persiana. Els nens amb família van ser lliurats als pares, però i els que no en tenien o els que van tornar a ser rebutjats? Així es va gestar al Brasil la Comunitat Catòlica del Nen Jesús o la Comunidade Jesus Menino, avalada per la Conferènci­a Episcopal Italiana, entre altres institucio­ns.

L’impulsor és rotund: “La Comunidade Jesus Menino és la demostraci­ó del fracàs de l’Estat”. En aquesta llar conviuen avui 46 nens i nenes, homes i dones amb greus discapacit­ats. Tots han estat adoptats legalment per en Tônio, que compta amb un petit gran exèrcit de col·laboradors i voluntaris, també a Espanya. Ja té preparat fins i tot el seu relleu. “El dia que jo falti els meus fills no tindran un pare, però sí un oncle”.

És un laic que va decidir consagrar-se a la religió, a l’altruisme i als seus. Ha visitat nombrosos països, sempre amb el mateix missatge: “La falta d’amor és el càncer més important”. En les seves ambaixades el solen acompanyar alguns fills. Ha viatjat a Barcelona, per exemple, amb en Filipe i l’Alexandre (un altre Alexandre, no el de la pregunta de l’epifania, la que ho va desencaden­ar tot), tots dos de 38 anys i invidents. El seu pai en té 61.

Filipe, Alexandre i la resta dels seus germans tenen altres discapacit­ats que els impedeixen una vida autònoma. Van patir infanteses terribles, maltractam­ents i abandoname­nt. Va ser el cas d’en David, que va viure fins als 5 anys tancat en una habitació, sense contacte

Aquest brasiler dedica la vida a homes i dones amb discapacit­ats i amb infanteses terribles

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Tônio Tavares somriu al centre, entremig dels seus fills Alexandre i Filipe, al pati de la Universita­t Abat Oliba
CÉSAR RANGEL Tônio Tavares somriu al centre, entremig dels seus fills Alexandre i Filipe, al pati de la Universita­t Abat Oliba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain