La Vanguardia (Català-1ª edició)

Neix la fundació Paco de Lucía per “continuar la seva lluita pel flamenc”

- JUSTO BARRANCO Madrid

El genial guitarrist­a Paco de Lucía, l’home que va lluitar per universali­tzar el flamenc i va aconseguir portar-lo a totes les sensibilit­ats i racons del món, ja té fundació per preservar el seu llegat. I, sobretot, la seva lluita, després de la seva prematura desaparici­ó el 2014. Ahir al Teatro Real, on el 1975 va ser el primer flamenc que hi va actuar, es va presentar la Fundació Paco de Lucía, que té en el seu patronat –a més dels seus fills, la seva vídua, Gabriela Canseco, i el seu germà, el cantaor Pepe de Lucía–, Sara Baras, Alejandro Sanz o el gadità Federico Linares, president d’EY Espanya. Canseco va remarcar que la fundació neix “per preservar i divulgar el llegat de Paco de Lucía i seguir la seva lluita, posar el flamenc en el lloc que es mereix com una de les músiques populars més importants del món amb una riquesa rítmica i harmònica com poques”.

Per aconseguir-ho van presentar un bon grapat de projectes: des d’un gran concert d’homenatge el 30 de juliol al Teatro Real –en què actuaran Sara Baras, Miguel Poveda, Niña Pastori o Vicente Amigo– fins a una gran exposició immersiva internacio­nal sobre la seva figura i, a mig termini, una Casa del Flamenc a Madrid, que serà la seu de la fundació i servirà per a les activitats educatives i socials.

Ja està en marxa la digitalitz­ació de l’arxiu gràfic i audiovisua­l del guitarrist­a, incloenthi els seus documents i guitarres, amb què, a més, muntaran una mostra. I a més la fundació col·labora amb el Centre d’Interpreta­ció Paco de Lucía d’Algecires que s’obrirà abans de finals del 2022. I també amb la Fundació Música Creativa de Madrid al nou Flamenco Lab Paco de Lucía dedicat, va explicar Sara Baras, “a l’ajuda dels joves creadors, un laboratori de creació acompanyat de grans figures del flamenc i experts de la indústria. Paco de Lucía ens va obrir les portes del món i ho hem de passar a la gent jove”.

A més faran un estudi de l’impacte econòmic, social i de posicionam­ent de marca del país del flamenc, “un dels símbols més importants de la identitat cultural d’Espanya al món”, va assenyalar Linares. I Universal Music treballa per portar al vinil tota l’obra del guitarrist­a i en una nova antologia amb material inèdit de diferents concerts d’arreu del món.

Pepe de Lucía va concloure que el seu germà era vergonyós, “no va trepitjar mai la companyia discogràfi­ca ni la SGAE; era el gran desaparegu­t. Ara és el gran aparegut”.c

 ?? DANI DUCH ?? Baras, Pepe de Lucía i Canseco ahir
DANI DUCH Baras, Pepe de Lucía i Canseco ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain