La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elles manen a la Mercè

Blues del desert i flamenc al Teatre Grec

- RAMON SÚRIO Barcelona

La cantautora sahrauí Aziza Brahim, refugiada a Catalunya, va tornar al Teatre Grec –dos mesos després de participar en un projecte col·laboratiu amb el grup malià Trio Da Kali– per presentar les cançons del seu últim disc, Sahari, i repassar una discografi­a que l’acosta a les formes del blues del desert que practiquen els músics tuareg, sense deixar de banda uns laments dolençosos que serveixen per recordar la tràgica situació que viu el seu poble, ara mateix en guerra amb el Marroc per la disputa dels seus territoris.

Així, en les seves actuacions no falta mai un record per als que pateixen in situ la situació i els que viuen expulsats en la diàspora. Acompanyad­a pel sòlid i compenetra­t Tabal Quartet en què figuren Ignasi Cussó, a la guitarra elèctrica, Guillem Aguilar, prement un musculós baix, i les percussion­s de l’eclèctic Aleix Tobias, va trenar un excel·lent concert en què va anar fluctuant de l’afrofolk al blues-rock, deixant espai per a les reivindica­cions i el lluïment dels seus músics. També va mostrar la ductilitat d’una veu que és capaç de passar de les carícies a escalar els tons més aguts, deixant constància de per què s’ha convertit en una de les representa­nts més influents de la causa sahrauí.

L’andalusa Mariola Membrives és una actriu, intèrpret i compositor­a formada a les escoles més prestigios­es de Barcelona. Entre els seus èxits artístics figuren un primer treball, Llorona, en què acosta el flamenc al folklore llatinoame­ricà i el jazz, una revisió del mític Omega de Morente i un disc, Lorca, spanish songs, en què reivindica el geni granadí amb ni més ni menys que amb el guitarrist­a Marc Ribot.

Té, a més, al currículum col·laboracion­s teatrals amb Pep Tosar i La Fura dels Baus, cosa que es reflecteix en una expressivi­tat que potencia la seva apassionad­a manera de cantar. Va aprofitar per preestrena­r el seu imminent nou disc, La Babilonia, amb temes de títols tan explícits com La cantaora, Apocalipsi­s o Las guardianas del tiempo, en un repertori que també va incloure versions de Ne me quitte pas, La tarara i la copla Antonio Vargas Heredia, de Carlos Cano.

Com a fi de festa hi havia programada la llegendàri­a Carmen Linares, cantaora de categoria que va venir a la Mercè a presentar l’espectacle 40 años de flamenco, amb Sílvia Pérez Cruz de convidada. Un repàs a una longeva carrera en què no falten homenatges a Paco de Lucía, Miguel Hernández, Lorca, Morente i Mercedes Sosa, així com una antologia de cants de dona, en una síntesi que demostra perquè als 70 anys és una de les cantaores més completes del gènere.c

 ?? CESC MAYMÓ ?? La cantautora sahrauí Aziza Brahim, refugiada a Catalunya, va tornar al Teatre Grec
CESC MAYMÓ La cantautora sahrauí Aziza Brahim, refugiada a Catalunya, va tornar al Teatre Grec
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain