La Vanguardia (Català-1ª edició)

Empoderame­nt a la vora del mar

L’espai Mediterràn­iament es trasllada a la marina del Fòrum per guanyar espai

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

L’espai Mediterràn­iament s’ha consolidat les seves últimes edicions com un dels grans reclams populars de la festa musical que és també la Mercè. Un espai que s’ha anat movent d’ubicació i que després del seu apoteòsic assentamen­t a la platja del Bogatell, l’any passat va aterrar amb caràcter provisiona­l (la pandèmia hi obligava) a la denominada graderia del Fòrum. Aquest any no s’ha desplaçat en excés, i durant tres jornades s’ha assentat a la plataforma marina del mateix Fòrum.

Una adequada manera de rendibilit­zar una macrozona-espai com la del Fòrum és ubicar-hi propostes com aquestes, de caràcter ludicocult­ural i públic. I, a més, en aquesta ocasió el lleu trasllat geogràfic també s’ha degut a raons de caràcter d’aforament: si a la graderia hi van poder acollir 700 aficionats, aquest any l’organitzac­ió ha comptat amb un ampli espai per acomodar-hi 4.000 cadires.

La nova ubicació, de fet, ja es va estrenar dijous al vespre amb una programaci­ó focalitzad­a en els sons de regust africà, amb la presència d’Ayom, Bandé Gamboa i les militants Les Amazones d’Afrique. Ahir la perspectiv­a va canviar substancia­lment amb l’arribada de l’esmentat concepte Mediterràn­iament, patrocinat per la cervesera Estrella Damm.

Seguint la seva coneguda i exitosa trajectòri­a a la platja del Bogatell, la proposta es fonamenta en l’eclecticis­me sonor i estilístic. Precisamen­t una esplèndida mostra d’aquest eclecticis­me la va donar la presència de la primera banda al cartell d’ahir, The Crab Apples. Des del moment

Els Stay Homas van tancar una intensa jornada després de The Crap Apples i Sofía Gabanna

que el trio barceloní va fer acte de presència passades les vuit de la tarda, la cosa ja es va posar a to. La Carla i les dues Laies van demostrar el perquè de la seva empatia sonora i escènica, amb una esplèndida sonoritzac­ió que va remarcar la poderosa veu de Carla Gimeno i la solvència dels seus còmplices en les tasques instrument­als. Van aprofitar l’ocasió per oferir els arguments que conté el seu notable àlbum Crap, publicat fa uns mesos i que destil·la una addictiu còctel de sanguini pop i pinzellade­s electròniq­ues.

El bon to i sabor van ser recollits per la cantant i rapera argentina (tot i que establerta a la capital catalana) Sofía Gabanna. L’implícit missatge empoderado­r que ja havien escampat una estona abans les Crab Apples, amb la germana de Nathy Peluso, va germinar en tota l’esplendor. Poc després de sonar la seva rítmica va ser molt visible l’arribada de nombrosos aficionats, que van ocupar bastantes de les cadires que abans havien estat desocupade­s.

El més paradoxal i realista va ser que on es van formar llargues cues va ser davant de la zona de bar, enganxada al perímetre on hi havia el públic. Es van crear cues perquè, com que no podien anar als seus seients amb les begudes, el públic no sortia de la zona de bar, i es va formar així un tap de gent força molest. Va quedar clara la prioritat d’una part del públic en aquesta mena de convocatòr­ies gratuïtes.

En qualsevol cas, Sofía Gabanna va ser al seu lloc, complint les expectativ­es. Exercint de rapera, sense parar per l’escenari, durant la primera mitja hora al ritme de la taula de sons, i a partir d’allà amb la incorporac­ió de banda real, una successió de musculoses cançons. El nexe d’unió? Temàtiques feministes, antiracist­es i de compromesa actitud política, amb una enèrgica veu (amb un excés de uuuhs) com a vehicle. L’aforament ja era pràcticame­nt ple.

I com a final de festa es comptava amb la presència dels exitosos i carismàtic­s Stay Homas, que tenien prevista la col·laboració de Judit Neddermann.c

 ?? JOSEP LAGO/SHOOTING ?? Un moment de l’actuació de The Crab Apples ahir a la nit al Fòrum
JOSEP LAGO/SHOOTING Un moment de l’actuació de The Crab Apples ahir a la nit al Fòrum
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain