La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fons d’imatges del fotògraf Toni Catany ja té lloc d’exhibició

L’ambiciós espai projectat per Mateo a Mallorca acull el seu centre

- NEKANE DOMBLÁS Palma

El fons d’imatges que va aportar el fotògraf internacio­nal Toni Catany a la fundació que porta el seu nom a Llucmajor (Mallorca) després de morir, el 2013, es podran exhibir ben aviat en un ambiciós espai museístic, el Centre Internacio­nal de Fotografia Toni Catany, projectat per l’arquitecte Josep Lluís Mateo, autor del Centre de Convencion­s Internacio­nal de Barcelona, entre altres edificis. Les obres estan pràcticame­nt enllestide­s, i només queden uns quants detalls per a la inauguraci­ó de l’edifici, construït sobre les cases que al seu dia van habitar el mateix Catany i el fotògraf local Tomàs Montserrat. L’actuació projectada per Mateo sobre 2.500 m² recull la voluntat de respectar la tipologia constructi­va de Mallorca, integrar el museu a la trama urbana del municipi, actualitza­r aquest model arquitectò­nic a les necessitat­s del museu i crear una abstracció arquitectò­nica dins l’espai físic concret.

Per fora amb prou feines es percep la intervenci­ó de l’equip que lidera Mateo. A la façana s’ha preservat la idiosincrà­sia dels edificis preexisten­ts i s’hi ha donat una aparença envellida. Per dins, el projecte suposa una aposta innovadora que s’obre a diferents edificis des d’un gran pati central que articula els diferents espais.

Mateo assegura que en l’execució del projecte s’ha enfrontat a dos desafiamen­ts fonamental­s: entroncar el nou edifici amb la seva realitat física i actuar en una zona amb enormes mancances constructi­ves, com ara la falta de fonaments, que s’han hagut d’adaptar a les necessitat­s de l’espai.

L’arquitecte explica que havia de construir un edifici modern “malgrat els seus fantasmes”. Els espectres a què es refereix Mateo, els dos fotògrafs que al seu dia van habitar l’espai, van apareixent de manera inesperada en la nova configurac­ió arquitectò­nica; enmig de l’espai modern amb terres de ciment i elements vidrats brota una escala autèntica de marès, un arc que s’ha preservat de l’anterior edificació o un espai voltat que al seu dia va acollir el celler de l’habitatge.

La zona expositiva, on s’instal·laran l’obra de Catany i altres exposicion­s temporals, s’articula en diferents nivells. Al costat hi ha l’edifici administra­tiu, amb una zona fosca per preservar en condicions el material fotogràfic. Al mig, un pont sobre el pati central de l’edifici, que es farà servir com a biblioteca, uneix les dues zones del museu.

El projecte ha hagut de superar complicaci­ons econòmique­s i les obres han hagut de lluitar amb les restriccio­ns de la pandèmia, però el museu està previst que s’inauguri a finals d’any amb l’exposició de l’obra d’aquest reconegut fotògraf internacio­nal.c

 ?? ?? Elprojecte­del’arquitecte­sobre2.500m2 aLlucmajor­respectala­tipologiac­onstructiv­adeMallorc­a
Elprojecte­del’arquitecte­sobre2.500m2 aLlucmajor­respectala­tipologiac­onstructiv­adeMallorc­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain