La Vanguardia (Català-1ª edició)

La crisi d’Evergrande s’agreuja davant el seu silenci sobre el deute vençut

La incertesa desploma un 11,6% la cotització del gegant immobiliar­i

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Els problemes financers del gegant immobiliar­i Evergrande continuen sent font de gran incertesa. Ahir, la jornada va transcórre­r sense que l’empresa xinesa digués ni una paraula sobre si ha pagat o no una emissió en dòlars que vencia dijous. Davant la falta de notícies, els inversors van reaccionar donant l’esquena a les seves accions, que es van enfonsar un 11,6% a la Borsa de Hong Kong. Al neguit creat se suma el silenci del Govern xinès, que encara no ha aclarit què pensa fer amb la promotora.

El pagament que va vèncer dijous ascendia a l’equivalent de 60 milions d’euros d’interesel sos, si bé ara hi ha un període de gràcia de 30 dies abans de caure en l’impagament. En aquest termini, Evergrande pot arribar a un acord amb els tenidors, esperar instruccio­ns de l’Estat o abonar les quantitats, una cosa que molts veuen complicada atesa la seva precària situació financera i falta de liquiditat. En total, la firma deu 260.000 milions d’euros, l’equivalent al 2% del PIB xinès.

Unes jornades abans, els mercats havien respirat amb cert alleujamen­t després de saber que l’empresa havia arribat a un acord per pagar un bo denominat en iuans que també vencia aquest dijous per valor de 30,6 milions d’euros. Com a resultat, les accions es van disparar dijous un 18%.

La situació és crítica ja que en futur immediat de la promotora s’acosten nous venciments. Per començar, el 29 de setembre haurà de fer front a un altre pagament de 40,5 milions d’euros d’un bo internacio­nal, que també té un marge d’un mes per satisfer. Fins a final d’any, Evergrande ha d’abonar 570 milions d’euros en interessos dels seus crèdits.

La preocupaci­ó que s’escampa a nivell internacio­nal contrasta amb el silenci oficial de la

Xina. Ara per ara, les autoritats no han aclarit de forma pública què pensen fer, mentre la premsa estatal amb prou feines dedica unes línies a un tema que copa portades en els mitjans internacio­nals.

Algunes de les capçaleres especialit­zades afirmen que la Xina ha exigit a Evergrande que no incorri en l’impagament dels seus bons offshore. Per la seva banda, The Wall Street Journal assegura que des de Pequín estan enviant missatges als governs locals perquè estiguin preparats per a la caiguda de la companyia. Entre les mesures a adoptar, el mitjà esmenta reunions amb grups de comptables, economiste­s o experts legals per examinar les operacions i els balanços de les empreses que envolten Evergrande a les seves respective­s regions i mantenir converses amb els promotors immobiliar­is de la seva zona perquè es facin càrrec dels projectes inacabats.

Per la seva banda, el Banc Central de la Xina va injectar ahir 9.200 milions més d’euros al sistema bancari, amb la qual cosa el total introduït en la setmana ascendeix a 61.000 milions. Amb aquesta mesura, pretenen assegurar la liquiditat del sistema i cobrir la demanda

El grup no aclareix si ha pagat o no una emissió en dòlars que vencia dijous per 60 milions d’euros

Pequín continua sense revelar si intervindr­à la companyia, que té ara 30 dies abans de caure en l’impagament

extra que es genera per l’inici de l’imminent pont festiu. “És una clara senyal que les autoritats estan disposades a donar suport al sistema financer i evitar un col·lapse a causa de la crisi d’Evergrande”, va comentar Sergio Ávila, analista d’IG.

També a fi de dissipar els temors d’una crisi financera, alguns bancs xinesos van començar a revelar el que els deu la immobiliàr­ia per demostrar que poden fer front a un possible incomplime­nt. Un dels seus prestadors més importants, el Zheshang Bank, va dir que li deuen 588 milions de dòlars, però que té “prou garanties” i “el risc general és controlabl­e. D’altres com el Xangai Pudong Developmen­t Bank no van donar xifres exactes, però van assenyalar que els seus préstecs són petits i estan vinculats a projectes individual­s.

A més del factor financer, una possible fallida deixaria a 200.000 treballado­rs directes sense feina i pendents de lliurament milers de propietats que ja han estat pagades per avançat. Encara i així, fa dies que els bancs europeus intenten convèncer els inversors que l’exposició de l’empresa és limitada a la zona euro i que no som davant un nou Lehman Brothers.c

 ?? ?? Els excessos de l’urbanisme xinès d’Evergrande: gratacels al costat de la reproducci­ó d’un nucli antic d’estil europeu
Els excessos de l’urbanisme xinès d’Evergrande: gratacels al costat de la reproducci­ó d’un nucli antic d’estil europeu
 ?? QILAI SHEN / BLOOMBERG ??
QILAI SHEN / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain