La Vanguardia (Català-1ª edició)

El transport marítim estabilitz­a els preus després de sis mesos

- REDACCIÓ Barcelona

El cost del transport marítim, per primera vegada després de 22 setmanes consecutiv­es d’augments, mostra senyals incipients d’estabilitz­ació. L’índex de referència World Container Index, que elabora la consultora britànica Drewry, ha deixat de pujar aquesta setmana i s’ha mantingut estable en 10.377 dòlars (8.836,90 euros) per contenidor de 40 peus, xifra que continua sent un 329% més alta que la de la mateixa setmana del 2020 quan començava la segona onada de la pandèmia.

El coll d’ampolla comercial ha disparat el cost dels viatges. “Les tarifes mitjanes del transport marítim de contenidor­s se situen en els 6.888 dòlars (5.865 euros), “uns 4.492 dòlars (3.825 euros) més que la mitjana dels últims cinc anys”, ha subratllat Drewry. En algunes rutes, com entre Nova York i Rotterdam, els preus fins i tot han caigut un 8% en l’última setmana.

L’alentiment es produeix arran de la decisió de les companyies navilieres CMA CGM i Hapag Lloyd de suspendre els augments dels nòlits spot, per aturar l’escalada al mercat. No obstant això, la indústria encara és escèptica sobre la possibilit­at que estiguem davant un canvi de tendència.

La demanda continua sent molt superior a l’oferta i per molt que es bloquegin les tarifes, als vaixells amb prou feines hi ha lloc per carregar mercaderie­s.

De fet, en certes rutes amb la Xina hi continua havent molta tensió. Ahir les tarifes al comptat de transport de contenidor­s des de Xangai van assolir un nou rècord per vintena setmana consecutiv­a i el Xangai Containeri­zed Freight Index (SCFI), va pujar un 0,5%, fins als 4.643,79 punts, aquesta setmana.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain