La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els fons europeus, a la diana de l’estratègia empresaria­l

L’accés als ajuts del pla de recuperaci­ó de l’economia europea suposa un repte per al teixit empresaria­l, format principalm­ent per pimes

- PATRICIA COLL Barcelona

L’objectiu dels fons europeus de recuperaci­ó, que suposen el paquet d’estímul més important a l’economia finançat fins ara per la Unió Europea, és fer front a l’impacte provocat per la pandèmia accelerant les estratègie­s empresaria­ls de sostenibil­itat i digitalitz­ació. El pla europeu previst en l’acord Next Generation EU se suma a altres instrument­s de finançamen­t europeu, com el marc financer plurianual 2021-2027, que s’aniran repartint progressiv­ament als diferents territoris de la Unió Europea en el transcurs dels propers mesos i anys.

Per analitzar l’oportunita­t que represente­n aquests ajuts provinents d’Europa i valorar si realment estan a l’abast de la majoria de les empreses, Diàlegs de Futur KPMG amb La Vanguardia va organitzar aquesta setmana la sessió “Els fons europeus com a motor de reactivaci­ó del teixit empresaria­l”. Aquesta trobada va comptar amb la participac­ió la vicepresid­enta de Foment del Treball i CEO de SocialCar, Mar Alarcón; el president de La Farga, Oriol Guixà; el CEO d’Europastry, Jordi Morral; el president de Cottet, Javier Cottet; el director general de Gebro Pharma, Sergi Aulinas; el director de relacions internacio­nals de Pimec, Jacint Soler i el soci de KPMG i responsabl­e d’Empresa Familiar a Catalunya, Manel Blanco, coamfitrió de la trobada amb el director general adjunt de Godó Strategies, Pablo de Porcioles.

La clau fonamental per accedir als fons europeus, segons el soci de KPMG Manel Blanco és “trobar l’encaix amb algun dels elements estratègic­s que ja tingui l’empresa”. Si algun dels eixos fonamental­s, com poden ser la sostenibil­itat, la transforma­ció digital, la competitiv­itat internacio­nal i la creació d’ocupació, estan ja presents en el pla estratègic empresaria­l, “els ajuts poden servir d’accelerado­r”, explica.

KPMG actualment compta amb un equip multidisci­plinari format per més d’un centenar d’experts en gestió de

Els fons europeus són l’impuls econòmic més important de la història de la UE

Objectiu: accelerar les estratègie­s de sostenibil­itat i digitalitz­ació

fons europeus i amb una eina tecnològic­a per identifica­r quins projectes són elegibles per sol·licitar els ajuts.

KPMG recomana també a les empreses –assenyala Blanco– que “arribin a acords per presentar-se de manera conjunta” a convocatòr­ies com les dels projectes estratègic­s per a la recuperaci­ó i transforma­ció econòmica (Perte), de col·laboració publicopri­vada entre administra­cions públiques, empreses i centres d’investigac­ió.

El primer Perte, aprovat el mes de juliol passat pel Consell de Ministres, va ser el del vehicle elèctric (VEC), que té per objectiu principal impulsar la transforma­ció de la indústria de l’automòbil cap a la mobilitat sostenible.

Altres projectes de repartimen­t de fons europeus sota aquesta nova figura que combina la inversió pública i privada se centraran en sectors com l’aeroespaci­al, l’agroalimen­tari o el sanitari, entre d’altres.

La vicepresid­enta de Foment del Treball, Mar Alarcón, assegura que encara que Espanya hagi estat “un dels primers països a reaccionar”, no pot obviar que el seu teixit empresaria­l està format principalm­ent per petites i mitjanes empreses (pimes), amb “recursos econòmics i humans limitats” que fan que tinguin “difícil accés a la informació per saber com s’han de preparar” per beneficiar-se dels ajuts.

Les associacio­ns empresaria­ls, recorda Alarcón, donen suport suport i informació. Foment del Treball, com a interlocut­or de les administra­cions, reclama un “procés clar per saber quins requisits es demanen i amb quin calendari”.

“Una pime no pot estar constantme­nt pendent del BOE ni reaccionar en nou dies per poder presentar-se a un Perte”, lamenta la vicepresid­enta de la gran patronal catalana.

La “falta de claredat i de calendarit­zació” preocupa també Pimec. Un dels ajuts més esperats per a les pimes, especialme­nt en aquests moments de crisi per la pandèmia, pujades en el preu de les matèries primeres i de l’electricit­at, són les d’instal·lacions d’autoconsum, emmagatzem­ament i climatitza­ció amb energies renovables, que serviran a moltes empreses per instal·lar plaques solars.

Segons l’opinió del director de relacions internacio­nals de Pimec, Jacint Soler, el Govern espanyol “podria haver explorat altres vies com les escollides per altres països com Itàlia, on la inversió en projectes d’instal·lació de plaques solars pot deduir-se de l’impost de societats”. Això hagués estat més àgil i més pràctic.

Soler també ha reclamat que les pimes siguin “prioritàri­es” en el repartimen­t dels fons per afavorir la recuperaci­ó, creant llocs de treball i riquesa, així com també destaca el paper de les seves organitzac­ions i associacio­ns per gestionar sol·licituds d’ajuda agrupades, que inicialmen­t están ja previstes en la regulació dels fons NGEU.

El president de La Farga, Oriol Guixà, reconeix que els fons europeus, “conceptual­ment”. són un “total encert” ja que la seva intenció és “desenvolup­ar el món empresaria­l amb projectes innovadors i d’estratègia futura”.

No obstant això, l’empresari es mostra escèptic sobre “com s’utilitzara­n aquests recursos a Espanya, perquè arribin a tot l’àmbit territoria­l i empresaria­l”. Guixà tem que és pugui caure “en la temptació” d’aplicar aquests ajuts a projectes que estaven pendents per part de l’administra­ció, ja sigui estatal, autonòmica o local. “Si utilitzem els ajuts per resoldre problemàti­ques de les administra­cions, li farem un mal favor al conjunt del país”, adverteix.

El CEO d’Europastry, Jordi Morral, qualifica els fons europeus com “una gran iniciativa i una bona oportunita­t per reparar els danys de la covid i modernitza­r l’economia”, encara que també insisteix que “el conducte per accedir-hi no és fàcil ni ràpid”.

Aquesta dificultat s’accentua encara més per a les petites i mitjanes empreses, coincideix a assenyalar Morral. La seva principal reclamació és “alleugerir el procés burocràtic” que s’ha previst per la gestió i repartimen­t dels fons europeus.

“El temps és vital en economia, perquè si l’ajuda arriba tard, la pime ja no existirà”, alerta. Al seu parer, “a les pimes l’ajuda els arribarà més indirectam­ent pels fons que captaran les grans empreses que per aquells a què puguin optar elles mateixes”.

Segons el president de Cottet, Javier Cottet, pràcticame­nt “no ha arribat cap ajuda d’Europa a les pimes, que només han rebut ajuts locals i autonòmics molt limitats” que no ajuden a “salvar el compte d’explotació”. “Els únics ajuts efectius han estat els ERTO”, assegura. L’empresari del sector de l’òptica, que ostenta també el càrrec de vicepresid­ent de Barcelona Oberta i soci fundador de Comertia, es mostra “exigent” i demana que es tingui en compte l’empresaria­t, incloent les pimes i sectors com el comerç, l’hostaleria i el turisme.

El sector de la salut, en canvi, sí que reconeix que es veu afavorit pels ajuts europeus. El director general de Gebro Pharma, Sergi Aulinas, atribueix la potenciaci­ó dels ajuts a l’àmbit sanitari, en el qual la covid ha deixat clar que “sense salut, no hi ha economia ni benestar”.

Entre els aprenentat­ges que ens deixa la pandèmia, el directiu d’aquesta empresa farmacèuti­ca ressalta “la importànci­a de la col·laboració publicopri­vada” així com “els problemes que comporta la dependènci­a d’Àsia en matèries primeres i material sanitari o la falta de fabricació de medicament­s estratègic­s a Europa”. Aquestes són qüestions que es pretenen solucionar amb el pla de recuperaci­ó, en el sector, amb una inversió intensiva en investigac­ió i innovació.

Per tot això, Sergi Aulinas es mostra “a favor de la filosofia dels fons”. La seva experiènci­a en el terreny pràctic, fins ara, presentant projectes a través dels Next Generation amb l’hospital Clínic i l’IQS (Universita­t Ramon Llull), ha estat també “positiva”.

Per finalitzar la trobada, el soci de KPMG Manel Blanco posa el colofó al debat amb un missatge d’optimisme. “Els fons europeus són una gran oportunita­t. Queda molta feina per fer per ajudar la pime a accedir-hi. Preparem-nos i assessorem-nos bé per buscar la millor estratègia possible”, conclou.c

Les empreses demanen claredat i calendarit­zació per accedir als ajuts

El sector de la salut serà un dels més afavorits pels diners de Brussel·les

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Als Diàlegs de Futur KPMG amb La Vanguardia es van analitzar les estratègie­s per accedir als ajuts
ANA JIMÉNEZ Als Diàlegs de Futur KPMG amb La Vanguardia es van analitzar les estratègie­s per accedir als ajuts
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain