La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les aerolínies planegen expedients convencion­als per a 12.000 empleats

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Les principals aerolínies a Espanya es preparen per mantenir a les plantilles en ERTO encara que no hi hagi acord entre Govern central i agents socials sobre la protecció a l’ocupació per la pandèmia. Ho faran a través d’expedients d’ocupació temporals convencion­als –per causes econòmique­s i organitzat­ives, ETOP–, en cas que la indústria aèria no estigui inclosa en els sectors protegits amb ERTO de força major, la pròrroga dels quals i condicions negocien aquests dies l’Executiu espanyol i els agents socials. “Ens estem preparant per al que pugui venir”, asseguren fonts del sector.

Vueling, del grup IAG, ha estat l’última a confirmar que prepara un ERTO clàssic, diferent dels dissenyats específica­ment per a la crisi de la covid, si les converses amb el Govern central descarrile­n. La companyia va enviar una carta dijous a la nit als sindicats per a informar de la situació i preparar la taula de negociació de cara al possible expedient, que afectaria 4.000 persones. Els detalls, com ara l’abast i durada, es concretari­en llavors. En els ERTO per causes econòmique­s no hi ha exoneracio­ns fiscals a l’empresa i el treballado­r sí que consumeix cobertura per atur des del primer moment.

Vueling, principal aerolínia a l’aeroport de Barcelona, s’afegeix així a Iberia i Air Europa, que també han plantejat la mateixa mesura aquesta setmana. En el cas de la primera, l’expedient afectaria entre 4.000 i 5.000 persones, mentre que Air Europa (dins de Globalia) preveu deixar en suspensió temporal d’ocupació 4.000 treballado­rs més. Tot depèn de l’acord que assoleixin Govern central, patronal i sindicats els propers dies.

El sector turístic continua molt afectat per la crisi de la covid. Malgrat que la temporada d’estiu ha anat bé en comparació amb l’any passat, la demanda continua molt lluny de xifres prepandèmi­a i les companyies asseguren que no poden reincorpor­ar tots els treballado­rs. En el cas concret de les aerolínies, diversos organismes internacio­nals situen la recuperaci­ó del trànsit aeri anterior al coronaviru­s cap al 2025.

El Govern espanyol vol acordar la pròrroga dels ERTO per força major dilluns vinent, amb la intenció d’estendre’ls fins al 31 de gener. Sobre els sectors emparats per aquest instrument, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va assegurar ahir que l’aeri es trobarà entre ells.c

Vueling segueix Iberia i Air Europa i preveu afectar 4.000 persones si no hi ha pròrroga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain